Sorin Cîmpeanu a publicat analiza tezei sale de doctorat, făcută de colegi: nu a plagiat. Problema softului de verificare

Data:

spot_img

Ministrul Educației a publicat duminică seara, pe Facebook, raportul făcut de comisia numită în august anul trecut de rectorul interimar al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, care a avut misiunea să-i verifice teza de doctorat, la cererea lui Sorin Cîmpeanu.

În document, numele celor trei profesori universitari doctori care semnează raportul au fost acoperite cu marker negru, la fel și data primirii raportului.

În conferința de presă de joi, ministrul Cîmpeanu a spus că a primit raportul prin care USAMV susține că nu a plagiat în teza de doctorat în urmă cu aproape un an, dar că nu l-a făcut public fiindcă „nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ”.

Comisia care i-a verificat teza ministrului este o comisie numită prin decizia rectorului interimar al USAMV, Răzvan Teodorescu, nu este comisia de etică a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, după cum reiese din document, potrivit G4Media.ro.

De asemenea, este relevant faptul că rectorul în funcție al USAMV este chiar Sorin Cîmpeanu, care este înlocuit de un interimar pe perioada în care este ministru al Educației.

Sorin Cîmpeanu conduce universitatea care a făcut raportul de 10 ani, din 2012.

Citește și: Procurorul Bogdan Pîrlog despre atacul la poliția judiciară: „Se desfășoară o adevărată ofensivă pentru a prelua controlul asupra dosarelor economice”

„Teza de doctorat respectă normele eticii universitare și deontologiei cercetări”

Sorin Cîmpeanu a preciztă că, în anul 1992, atunci când a inițiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esențială în prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă – impactul asupra mediului înconjurator al unor activități antropice și identificarea unor soluții care sa corespundă economiei circulare – nu a anticipat cât interes vor suscita rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane.

„În urma unei analize realizate de către specialiști în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similititudinilor (sistemantiplagiat și Turnitin), a reieșit că: «teza de doctorat respectă normele eticii universitare și deontologiei cercetării și, în același timp, lucrarea are valoare științifică și practică, fiind de actualitate și în prezent, constituind o lucrare de referință în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătățiri funciare și, nu în ultimul rând, al protecției factorilor de mediu….»”, a menționat ministrul Educației.

De asemenea, din raport reiese că „nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma și conținutul tezei de doctorat”.

Citește și: De ce nunta lui Simion a fost un laborator de spălare a creierelor

„Coeficientul de similititudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document și conține grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% față de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similititudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%….”, arată analiza făcută de subordonații lui Sorin Cîmpeanu.

Concluzia comisiei este ca „teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecință, apreciem că nu este oportună și nici motivată, în fapt și în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”

Citește și: FOTO AUR și PNL se luptă cu ii și căciuli de dac pentru a cuceri electoratul naționalist

Ciudățenia softului de analiză

Jurnalista Emilia Șercan atrage atenția la o prevedere ciudată a analizei.

„Din acest raport aflăm, eu una aș putea zice chiar cu stupoare, că coeficientul de similitudine stabilit de USAMV-B pentru verificarea cu softul antiplagiat, de la care o teză de doctorat intră automat în verificare pentru suspiciune de plagiat, este de 50%!

Ca să se înțeleagă mai bine ce spun, universitatea în care dublul academician Sorin Cîmpeanu, cel mai mare apărător al plagiatorilor din țara asta, a stabilit pragul de alertă pentru verificarea unei teze de doctorat de 50%! Jumătate dintr-o teză!

Adică, doar dacă soft-ul indică 50% similitudine la USAMV-B – universitatea în care dublul academician taie și spânzură din 2012 – se alertează școala doctorală de acolo că ar fi o problemă cu o teză de doctorat. Dacă e 25%, e perfect! Dacă e 30% e excepțional! 35% e foarte bine! 40% e bine! 45% e acceptabil! 48% e satisfăcător!

Repet, acest coeficient de 50% e în universitatea în care rector suspendat pe perioada ministeriatului e însuși groparul integrității academice din România.

A, și să nu uităm că la școala doctorală de la USAMV care are standarde de integritate înalte de până la 50% similitudine, în mandatul de rector al dublului academician Cîmpeanu, fusese admis coordonator de doctorate celebrul infractor-impostor Laurențiu Barangă, care nu avea nici măcar bacalaureatul luat”, a scris Emilia Șercan, tot pe Facebook.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. […] În conferința de presă de joi, ministrul Cîmpeanu a spus că a primit raportul prin care USAMV susține că nu a plagiat în teza de doctorat în urmă cu aproape un an, dar că nu l-a făcut public fiindcă „nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related