Țările occidentale NU și-au retras ambasadele din Turcia, cu o zi înainte de cutremur

Data:

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria și care a provocat aproape 40.000 de victime a fost însoțit de mai multe teorii ale conspirației, care au circulat consistent pe toate rețelele de socializare.

Una dintre aceste teorii afirma că seismele ar fi fost provocate de americani, prin intermediul programului HAARP, pentru a-l pedepsi pe președintele turc Erdogan, pentru că a anunțat, cu o săptămână înainte, că se opune aderării Suediei la NATO și pentru că ar fi mai degrabă de partea lui Putin.

Afirmația este falsă, așa cum a demonstrat PRESShub: Seismul din Turcia NU a fost provocat de undele HAARP. O conspirație demontată

O a doua afirmație falsă vizează o așa-zisă închidere a amabasadelor din Turcia a cel puțin 10 țări occidentale cu doar 24 de ore înainte de seism. Teoria conspirației susține că acele țări au știut că SUA vor provoca un cutremur și și-ar fi pus astfel la adăpost angajații.

Senatoarea Diana Șoșoacă a prezentat această informație falsă inclusiv în Parlamentul României, pe 8 februarie, într-un discurs intitulat „A fost nevoie să moară oameni și încă nu s-a terminat”.

Adevărul despre închiderea unor consultate din Turcia

„Dacă ne vom uita cu atenție pe harta conductelor din Turcia, o să vedem că este brăzdată de conducte de gaz și petrol, acestea fiind, de fapt, și unul dintre scopuri – distrugerea lor. Însă cu 10 secunde înainte de producerea așa-zisului seism, turcii au închis aceste conducte.

În plus, cu 24 de ore înainte de producerea seismului, 10 state și-au retras ambasadorii din Turcia. Cu 5 zile înainte de producerea acestuia, MAE din România emitea o avertizare de călătorie pentru cetățenii români în Turcia, deși nu exista un pericol”, a afirmat Diana Șoșoacă.

Afirmația a fost distribuită masiv pe rețelele de socializare.

Realitatea, ca de obicei în astfel de cazuri, este alta. PRESShub demontează afirmațiile mincinoase prezentate în legătură cu seria de seimsme din Turcia și Siria.

Citește și: VIDEO De ce s-au prăbușit mii de blocuri noi la cutremurul din Turcia

Cutremurul a avut un epicentru situat la 34 de kilometri de orașul Gaziantep, la o adâncime de 17,9 km. Termenul de „epi-linie”, folosit de senatoarea Șoșoacă, nu există în știință, dar a fost folosit de Chad Myers, meteorolog CNN și expert în vreme severă, pentru a explica de ce replicile seismului au fost atât de puternice.

Foto: WIKIPEDIA

Moderatorul a afirmat că motivul pentru care replicile au avut un impact atât de mare este că s-au produs de-a lungul zonei în care se îmbină două plăci tectonice.

„Întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre epi-linie. Două plăci tectonice masive – cea arabă şi cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul”, a explicat Myers. Dar aceasta a fost modul lui de a explica pentru public, nu un termen folosit de oamenii de știință.

Seismologii se referă la acest eveniment ca la o „falie de alunecare”, când plăcile se ating şi, dintr-o dată, alunecă lateral una pe lângă cealaltă.

Avertisment de teama unor acțiuni teroriste asupra turiștilor occidentali

Țările occidentale nu și-au închis ambasadele din Turcia cu 24 de ore înainte de producerea seismului și nu există informații potrivit cărora anumite state și-ar fi rechemat ambasadorii din Turcia.

De altfel, nici nu ar fi avut de ce. Ambasadele mai multor țări, printre care, de exemplu, a României, Suediei și cea a Statelor Unite, se află în Ankara. Capitala țării este situată în partea de nord-vest a țării, iar seismele au lovit în partea de sud, la mare depărtare.

Ceva adevăr există, dar nu are legătură cu seria devastatoare de cutremure. Mai multe țări europene au închis o parte dintre consultale lor și au emis avertizări de călătorie pentru occidentali de teama unor atentate teroriste pe teritoriul Turciei, pe fondul tensiunilor în creștere după ce activiștii de extremă dreaptă și anti-islam au ars sau au distrus Coranele în mai multe orașe europene.

De exemplu, Germania și-a închis temporar consulatul din Istanbul pe 1 februarie, invocând un risc crescut de atac în orașul turc.

„În urma cazurilor recente din mai multe capitale europene în care Coranul a fost ars sau distrus în mod public, agențiile de securitate cred că riscul de atacuri teroriste la Istanbul a crescut”, au spus oficialii germani într-un comunicat citat de Deutsche Welle.

Germania își sfătuia cetățeni să evite cartierul central al Istanbulului Beyoglu și populara Piață Taksim, dar și locurile publice aglomerate în general.

Dar Ambasada Germaniei la Ankara a rămas deschisă.

Mai multe țări – inclusiv Suedia, Norvegia, Danemarca și Statele Unite – au emis avertismente la începutul lui februarie, cu privire la un risc crescut de atacuri în Turcia.

Ankara, la rândul său, a emis o alertă de călătorie pentru cetățenii turci din Europa, spunând că recentele acte anti-musulmane și anti-turce arată „nivelul periculos de intoleranță și ură religioasă” pe continent.

De asemenea, pe 1 februarie, atât Ambasada Suediei la Ankara, cât și consulatul țării din Istanbul au fost, închise vizitatorilor, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Stockholm pentru agenția de presă dpa. Dar ambasadorul și personalul diplomatic nu a plecat din Turcia.

De asemenea, consulatul britanic din Istanbul „nu este deschis publicului în prezent, ca măsură de precauție”, potrivit unui aviz de călătorie al guvernului britanic.

Ce este cu avertizarea emisă de Ministerul de Externe român

De asemenea, avertizarea de călătorie la care face referire Diana Șoșoacă emisă de Ministerul de Externe român pe de 1 februarie nu se referea la partea de sud a Turcie, ci îi privea doar pe cei care se aflau în Istanbul, oraș aflat în celălalt capăt al țării față de locul cutremurelor.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care locuiesc sau călătoresc în orașul Istanbul că, în această perioadă, există un risc ridicat de insecuritate, ce vizează lăcașuri de cult și reprezentanțe diplomatice, din zonele Beyoglu, Galata, Taksim și Istiklal, ale unor state membre UE”, este mesajul de avertizare.

Așadar, avertismentul avea legătură tot cu riscul unor atentate teroriste, care ar fi putut avea loc ca răzbunare pentru că extremiști din Europa au ars Coranul, după ce Turcia a anunțat că se opune intrării Suediei în NATO.

Citește și: 10 cele mai puternice cutremure din ultimul secol

Pot fi controlate cutremurele de către om?

Mircea Radulian, director științific al Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a vorbit pentru PRESShub despre posibilitatea ca omul să poată controla un cutremur.

„E imposibil ca un om să creeze un cutremur atât de mare. Nu cred că există o tehnologie care să creeze un seism. Nu pot să-mi imaginez prin ce metodă ai putea să focalizezi o energie atât de mare să producă un cutremur atât de mare.”

Mircea Radulian a mai explicat și faptul că un cutremur nu poate fi anticipat, dar și faptul că un seism nu poate să se producă oriunde.

De ce s-a produs un cutremur atât de mare în Turcia

Zona Anatoliei de Est, unde s-au produs seismele, se află la limita dintre plăcile tectonice arabe și anatoliene. Tensiunea elastică care se acumulează în această zonă este eliberată prin seisme intermitente, care au avut loc de milioane de ani. Cutremurele recente nu sunt așadar o surpriză.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. Nu m-ar mira ca avertismentul occidentalilor sa fi fost dat dupa ce-au primit informatii de la israelieni legat de iminenta unui cutremur mare in Turcia. Cautati pe google articolul: „Descoperire epocală a cercetătorilor: S-a găsit o metodă de a prezice cutremurele”. Israelienii si nu prezicologii de duzina ci de la o unversitate serioasa au gasit o metoda de a prezice cutremurele mari, cu 48 ore inainte cu o precizie de 80% pe baza schimbarilor in ionosfera. Deci nu m-ar mira ca israelienii sa fi informat pe occidentali ca urmeaza un cutremur mare dar s-a tinut secret. Cat despre HAARP da, aveti dreptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Hărțuirea jurnaliștilor români este criticată de către Departamentul de...

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, tânăra speranță liberală

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, consilier de...

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, candidatul de pe...