VIDEO De ce s-au prăbușit mii de blocuri noi la cutremurul din Turcia

Data:

Turcii sunt tot mai furioși cu privire la modul în care autoritățile au impus și verificat respectarea regulilor de construcție, după ce au văzut distrugerea cauzată de cutremurul devastator din Turcia, care a dărâmat mii de blocuri de locuinţe noi, ca nişte piese de domino.

Reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, scrie BBC.

Regulile în materie de construcţii au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare care s-au produs în Turcia. De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane.

Totuşi, există practica „amnistiilor periodice”, care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe. Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, consideră experţii.

YouTube video

„Amnistie” pentru zeci de mii de blocuri

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit „amnistie” de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.

Citește și: Vor Ciucă și Bode să-i bage la închisoare pe protestatari? Închisoare pentru „tulburarea liniștii publice”, un proiect periculos

Serviciul Reality Check de la BBC a analizat unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni, care a avut o magnitudine de 7,8, fiind urmat de sute de replici, unele foarte puternice. BBC a căutat ce declaraţii au fost făcute iniţial de companiile de construcţii cu privire la conformitatea acestor construcţii cu riscul seismic.

Astfel, una dintre clădirile din Malatya (vezi video mai jos) a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost „finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”. În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost „de primă clasă”.

În prezent, nu mai există nicio urmă a acestui anunţ, dar mai multe persoane au făcut poze şi înregistrări video şi le-au postat online. Reclama se potriveşte cu stilul altora similare de pe site-ul companiei, menţionează BBC.

Un alt bloc de apartamente construit recent în oraşul portuar Iskenderun este în mare parte distrus. Compania de construcţii care a ridicat această clădire are postată o imagine care arată că a fost finalizată în 2019. BBC a verificat că imaginea clădirii distruse corespunde cu locaţia fotografiei publicitare a blocului făcută de companie.

O altă clădire care a fost inaugurată în Antakya în 2019 poate fi văzută în mare parte distrusă într-o imagine verificată de BBC.

Complexul Guclu Bahce din Antakya a fost grav avariat în urma cutremurelor. BBC a găsit o înregistrare video de la ceremonia de inaugurare a complexului de locuinţe, în noiembrie 2019, în care proprietarul companiei de construcţii implicate spune: „Proiectul Guclu Bahce City este special în comparaţie cu celelalte în ceea ce priveşte locaţia şi calităţile de construcţie”.

Deși cutremurele de luni au fost puternice, experții spun că imoblele construite corespunzător ar fi trebuit să poată rămâne în picioare.

„Intensitatea maximă pentru acest cutremur a fost violentă, dar nu neapărat suficientă pentru a doborî clădirile bine construite”, spune David Alexander, profesor de planificare și management al urgențelor la University College London.

„În cele mai multe locuri, nivelul de zguduire a fost mai mic decât maximul, așa că putem concluziona că din miile de clădiri care s-au prăbușit, aproape toate nu fac față nici unui cod de construcție cutremur așteptat în mod rezonabil”.

Citește și: De ce s-au prăbușit atât de ușor clădirile din Turcia

Nerespectarea regulilor de construcție

Reglementările privind construcțiile au fost înăsprite în urma dezastrelor anterioare, cel mai recent în 2018.

Au fost introduse și standarde de siguranță mai stricte în urma cutremurului din 1999 din jurul orașului Izmit, în nord-vestul țării, în care au murit 17.000 de oameni.

Cele mai recente reguli impun structurilor din regiunile predispuse la cutremure să utilizeze beton de înaltă calitate armat cu bare de oțel. De asemenea, stâlpii și grinzile trebuie distribuite pentru a absorbi eficient impactul cutremurelor.

Aceste legi au fost însă prost aplicate, scrie BBC.

„În parte, problema este că există foarte puține modernizari ale clădirilor existente, dar există și foarte puțină aplicare a standardelor de construcție pentru construcțiile noi”, a explicat profesorul David Alexander.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, iar UE inițiază noi proceduri împotriva acesteia

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, în condițiile în...