Timișoara 2023 începe cu „Festivalul Luminilor”

Data:

spot_img

Timişoara va avea, în anul Capitalei Culturale Europene (CCE) 2023, sute de evenimente organizate de cei trei parteneri culturali, Asociaţia TM2023, Consiliul Judeţean (CJ) Timiş şi Centrul de Proiecte al Primăriei Municipiului Timişoara.

Printre evenimentele remarcabile se vor număra cea mai mare expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi în România ultimilor 50 de ani, cea mai importantă expoziţie din ţară dedicată artistului plastic suprarealist Victor Brauner şi o expoziţie grandioasă în memoria artistului Paul Neagu.

TM2023 începe de la trecerea dintre ani cu un eveniment spectaculos, parte a contribuţiei Consiliului Judeţean (CJ) Timiş la Programul Capitalei Culturale Europene.

„Festivalul Luminilor”, care se desfăşoară între 29 decembrie 2022 şi 2 ianuarie 2023, este un spectacol complex şi extraordinar de lumină, de proiecţie şi de video mapping, artificii şi jocuri de lasere.

Citește și: O marcă românească de pizza, virală la nivel mondial, după reținerea influencerului Andrew Tate

Dan Diaconu, consilier personal al preşedintelui CJ Timiş, care se ocupă de implementarea şi promovarea evenimentelor organizate de administraţia judeţeană pentru TM2023, a declarat pentru Agerpres că punctul culminant al deschiderii manifestărilor va fi noaptea dintre ani, când pe scenă va urca renumitul artist spaniol Dany Avila, unul dintre cei mai cunoscuţi DJ-i din Europa, alături de DJ Dark şi Alex Super Beats.

„Cu puţin înainte de ora 00,00, timişorenii şi oaspeţii Capitalei Culturale Europene se vor bucura de unul dintre cele mai interesante show-uri, realizat de artişti olandezi de prestigiu şi proiectat pe un ecran uriaş amplasat la Bastionul Maria Theresia.

În cele cinci zile, cei care trec prin zona Pieţei Unirii până la Bastion vor parcurge un traseu spectaculos, pe clădirile emblematice ale oraşului putând fi admirate instalaţii new media, video mapping şi light design. Punerea în scenă artistică a clădirilor şi a străzilor duc vizitatorii într-o lume misterioasă şi magică.

‘Drumul luminii’, de la Muzeul de Artă până la Bastionul Maria Theresia, va fi construit cu instalaţii luminoase ale artiştilor timişoreni, naţionali şi internaţionali de pe întreg continentul european. Festivalul luminilor este un eveniment care reflectă cu fidelitate principiile şi tematica anului Capitalei Culturale Europene, aceea a luminii”, a explicat Dan Diaconu.

Citește și: Cultura română deține în tradiția Gazetei matematice un diamant: o experiență de peste 125 de ani în a antrena creativitatea

CJ Timiş propune de-a lungul anului 2023 un program spectaculos, dominat de trei principii esenţiale: excelenţa artistică, impactul la publicul larg şi capacitatea de a atrage turişti şi o dimensiune europeană accentuată a fiecărui proiect implementat.

Programul contribuţiei Consiliului Judeţean activează festivaluri internaţionale importante ale Timişoarei, cum ar fi Festivalul Internaţional de Jazz „JazzX”, Festivalul „Codru”, Flight Festival sau Festivalul Internaţional de Literatură, acestea fiind doar câteva dintre momentele capabile să atragă un public numeros din întreaga regiune. Evenimente care îmbină muzica cu noile tehnologii de-a lungul malurilor Canalului Bega, în jurul monumentelor iconice ale oraşului, Castelul Huniade, Bastionul Maria Theresia sau Palatul Baroc vor întregi oferta Consiliului Judeţean.

„Evenimentul central şi cel mai valoros (…) îl reprezintă cea mai mare expoziţie Brâncuşi din ultimii 50 de ani, din România. Cu exponate care provin din muzeele celebre ale lumii, expoziţia ‘Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale’ este de aşteptat să atragă un public numeros şi o experienţă unică Expoziţia este completată în cadrul Programului CJ Timiş de retrospectivele ‘Victor Brauner – invenţii şi magie’ şi ‘Paul Neagu.

O retrospectivă’, dar şi de o serie de evenimente din domeniul noilor formule de expresie artistică în cadrul Muzeului Naţional de Artă. Vom dori să aducem la Timişoara şi o secţiune a Festivalului ‘George Enescu'”, a completat Dan Diaconu.

Citește și: Doar 6% din români au încredere în politicieni. Pompierii, cei mai credibili

El a precizat că administraţia judeţeană a făcut investiţii semnificative şi continuă să aloce sume considerabile în infrastructură, pentru aducerea spaţiilor culturale şi expoziţionale ale oraşului la standarde europene şi să permită organizarea unor evenimente de nivel internaţional de top.

Aici sunt incluse Muzeul Naţional de Artă, Bastionul Maria Theresia, Muzeul Satului şi Muzeul Naţional al Banatului, alte monumente şi instituţii fanion pentru Timişoara.

„Investiţiile au fost şi vor continua să fie realizate cu privirea spre viitor, în încercarea de a oferi şi din acest punct de vedere premisele unei moşteniri solide a Timişoara 2023″, a mai menţionat Dan Diaconu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Timișoara 2023 / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine sunt câștigătorii Premiilor MUSICRIT pe anul 2024

Gala Premiilor MUSICRIT, singura gală ce recompensează Excelența din...

Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, solicită un buget mai mare pentru Cultură, de 1% din PIB

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS),...