Trei idei, la cald, după victoria lui Macron

Data:

Emmanuel Macron a câștigat un nou mandat de președinte al Franței. Ce se poate spune, la cald, despre alegerile franceze?

Este o înfrângere pentru Vladimir Putin și Viktor Orban.

Cei doi au investit, în modul cel mai concret cu putință, în victoria candidatei de extremă dreapta. O victorie a Marinei Le Pen în alegerile prezidențiale ar fi însemnat o adevărată cădere a spatelui frontului. Un desaztru pentru Europa, în condițiile războiului din Ucraina.

Pentru România, ar fi amintit de căderea Franței din 1940, care a fost urmată, în câteva luni, de pierderea Transilvaniei și a Basarabiei. Desigur, istoria nu se repetă întocmai, dar lecțiile ei nu trebuie uitate.

Citește și: Xi Jinping își blochează țara, iar asta îi convine lui Vladimir Putin

Viktor Orban trebuie să fi avut o seară proastă. Investiția în Le Pen a băncii MKB , din acționariarul căreia face parte și Lőrinc Mészáros, cel mai bogat om din Ungaria, prieten vecchi al lui Orban, s-a dovedit perdantă.

Și nu, nu aspectul financiar contează aici.

Ungaria și-a pierdut sprijinul Poloniei, în contextul atitudinii ambigue a Budapestei față de agresiunea rusă din Ucraina.

Acum, Ungaria este izolată în Uniunea Europeană, văduvită de fondurile europene și cu un pas mai aproape de a-și pierde dreptul de vot în Consiliu.

Este o victorie importantă pentru Europa și pentru lume.

Alegerile franceze au fost un referentum pentru Europa. Cuplul franco-german este întărit. Suveranitatea europeană va rămâne un proiect pentru viitorul mediu, la fel ca apărarea europeană comună.

Citește și: Ar trebui România să țină secret dacă ajută sau nu Ucraina?

Angajamentul militar al Franței pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice va continua. O părăsire de către Franța a comandamentului NATO ar fi însemnat o adevărată catastrofă geopolitică.

Cu toate acestea, partida nu este jucată în Franța.

Nu a fost o luptă ușoară, iar scorul de 58%, potrivit primelor estimări, nu trebuie să îmbete pe nimeni cu apă rece.

Marine Le Pen a obținut un scor istoric pentru extrema dreaptă. Candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, a obținut aproape 22 de procente în primul tur.

De partea sa, Marine Le Pen și-a mobilizat electoratul pentru alegerile legislative din iunie, la puțin timp după apariția primului sondaj de după turul doi al prezidențialelor.

Citește și: VIDEO România nu susține Ucraina. Este împinsă de NATO. Și Washingtonul se miră

Nu este sigur în acest moment că La République En Marche !, formațiunea centristă a lui Macron, va reuși să câștige din nou majoritatea.

Un regim de coabitare , cu un guvern de culoare diferită de a președintelui, va însemna o reducere drastică a puterilor șefului statului.

Ceea ce putea fi cel mai rău pentru Europa și lumea liberă a fost evitat. Dar lupta îngtre extreme și centru va continua în Franța, la intensitate maximă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Daca ne intorcem ,privirea ,cu ceva vreme in urma , vedeam , mai peste tot in lume , cum Rusia avea prietenii ei .SUA ,Israel,Ungaria , Slovenia si Slovacia , Cehia , partial in Franta , ba chiar si Germania si Marea Britanie si multe, multe alte natiuni , prin conducatorii lor , se pozitionau ca simpatizanti ai Rusiei lui Putin .Acum ,au mai ramas putini la numar si chiar daca cei care cindva s-au situat linga Rusia acum ii vedem cum isi schimba incet , incet , discursul .Factorul declansator a fost alegerea noului Presedinte al SUA J.R.Biden si aparitia razboiului din Ucraina ce are in componenta sa si sustinerea neconditionata a lui Zelenski de care J.R.Biden . In Franta victoria lui Macron era previzibila cum dealtfel se poate intimpla si in alegerile Parlamentare unde o Coalitie de partide ,anti extrema dreapta , va detine puterea . Pozitionarea rapida a Sefului Statului, in sensul acceptarii cerintelor cetatenilor ,va revitaliza partidul La République En Marche . Practic Macron poate prelua toate doleantele cetatenilor si poate astfel reduce astfel , substantial ,votul oferit punctual Partidelor Extremiste . Urmatorii cinci ani sunt de maxima importanta pentru intreaga lume democratica acolo unde nici banii si nici promisiunile nu vor lipsi conducatorilor de facto ai Uniunii Europene inspre a realiza o Federatie de forma SUA in aceasta parte de lume .Romania , prin conducerea actuala a tariii ,a inteles rapid ce trebuie sa faca si deja Franta are conducerea batalionului NATO in Romania .Presedintele Iohannis a jucat anticipativ perfect .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...