Trei ONG-uri resping proiectul de desființare a Secției Speciale propus de Ministerul Justiției: “România nu va scăpa de monitorizarea MCV”

Data:

Asociația Funky Citizens, Comunitatea Declic și Asociația Voci pentru Democrație și Justiție au anunțat marți că resping proiectul de lege propus de Ministerul Justiției privind desființarea Secției Speciale. Cele trei ONG-uri îi cer ministrului Cătălin Predoiu să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, înainte de a merge cu proiectul în Parlament.

Reprezentanții ONG-urilor susțin că actualul proiect nu respectă solicitările MCV și recomandările Comisiei de la Veneția, iar România nu va scăpa de monitorizarea MCV și va rata din nou intrarea în Spațiul Schengen din cauza intereselor politicienilor de a încetini lupta anticorupție.

Citește și: Cererile judecătorului Danileț prin care contestă excluderea din magistratură și suspendarea din funcție, plimbate între instanțe

„Proiectul de lege desființează doar formal Secția Specială și înființează o nouă structură asemănătoare, cu puțini procurori, care nu sunt specializați pe anchetarea infracțiunilor de corupție sau criminalitate organizată și care vor fi numiți de Plenul CSM. Asistăm la un joc politic care se dorește a fi asumat pe post de lege. Ministrul Cătălin Predoiu își abandonează propriul proiect de lege, care acum se află la vot final în Senat, și propune un proiect diametral opus.  Dacă acum 2 ani, Cătălin Predoiu considera că DNA și DIICOT sunt eficiente și îi pot ancheta pe magistrați, în prezent ocolește cele două structuri specializate, doar ca să le facă pe plac partenerilor de Guvernare, PSD și UDMR, părinții Secției Speciale. În prezent, PNL se alătură PSD și UDMR și îngroapă orice șansă ca justiția să funcționeze în România. Noul proiect de lege înseamnă doar un pas spre desființarea DNA și DIICOT, și așa slăbite de puteri, și întoarcerea la justiția anilor 2000”, se arată în comunicatul transmis de Asociația Funky Citizens, Comunitatea Declic și Asociația Voci pentru Democrație și Justiție

Cele trei ONG-uri semnalează că, prin acest proiect de desființare a Secției Speciale, România riscă să piardă intrarea în spațiul Schengen și pune în pericol banii din PNRR, pentru că nu asigură independența justiției și lupta anticorupție, așa cum și-a asumat ca stat european. O nouă decizie de condamnare a României de către CJUE va opri finanțarea primită de la UE, pentru încălcarea statului de drept, susțin asociațiile citate.

Citește și: Magistrații reacționează: Noul proiect privind desființarea Secției Speciale este un compromis inadecvat

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Club Feroviar: „CFR scumpește pe șest, din nou, biletele”

Club Feroviar: "CFR scumpește pe șest, din nou, biletele"....

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...