TVR, plângere penală împotriva unui fost angajat care a cumpărat de capul lui drepturi pentru competiții sportive

Data:

Reprezentanții Societății Române de Televiziune (SRTv) au depus o nouă plângere penală împotriva unuia dintre angajații săi, Cristian Oprean, pe care-l acuză de abuz de încredere şi înşelăciune.

Fostul salariat al televiziunii publice este acuzat că a angajat, în numele SRTv, fără să fie mandatat în acest sens, oferte în valoare totală de 6.600.000 de euro către European Broadcasting Union (EBU).

„Mai exact, în data de 15.04.2022, domnul Oprean, jurnalist tv la acea dată și nu șef de achiziții sportive – titulatură pe care și-a arogat-o fără a avea o numire oficială din partea managementului SRTv -, a înaintat și semant în numele instituției o ofertă angajantă în valoare de aproape șapte milioane de euro, aferentă unor competiții sportive. Oferta, înaintată către Departamentul Sport al EBU, viza Campionatul de Fotbal Feminin 2023 și următoarele patru ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară și de Iarnă – 2026, 2028, 2030 și 2032.

Conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, orice aprobare sau efectuare de cheltuieli în valoare de până în 100 de mii de euro se realizează prin hotărârea Comitetului Director, în timp ce cheltuielile care depășesc acest prag sunt aprobate doar de CA”, arată TVR, într-un comunicat de presă.

Citește și: TVR a depus plângere penală în cazul biletelor pentru Campionatul Mondial de Fotbal vândute de un angajat

SRTv arată că, prin demersul său, Cristian Oprean și-a depășit atribuțiile prevăzute în fișa postului, substituindu-se ordonatorului principal de credite și intervenind în politica editorială a serviciului public de televiziune.

TVR trebuie să plătească, nu mai poate da înapoi

Conducerea TVR a aflat de fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente.

„La solicitarea Consiliului de Administraţie al SRTv, în şedinţa din luna ianuarie, a avut loc o informare pe acest subiect unde a participat şi fostul coordonator al Departamentului Emisiuni și Știri Sportive, Dorin Chioţea, care a declarat: «Nu știam de aceste achiziții.

Știam de discuții, știam, că am participat și eu la unele dintre ele, nu la toate, am participat pentru fotbal, ne-am întâlnit (…) de nu știu câte ori, pentru Campionatul de Fotbal Feminin.

A rămas că mai discutăm, că urmează să înaintăm propunerile mai departe, le-am atras atenția de nu știu câte ori, că erau diferiți oameni pentru fotbal față de cei pentru olimpiadă – da? – și le-am spus foarte clar, mă miră și că EBU, nu știu, ia în considerare o asemenea semnătură a unui oarecare».

Corespondența purtată ulterior de actuala conducere a Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române cu reprezentanţii departamentului de profil de la EBU a relevat faptul că cele două oferte trimise de fostul salariat SRTv generează obligații financiare pentru televiziunea publică”, se arată în comunicat.

Angajarea cheltuielilor fără mandat din partea conducerii TVR a creat un prejudiciu televiziunii publice, motiv pentru care reprezentanții instituției au depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean, menționează SRTv.

Plângere penală și pentru bilete în Qatar 2022

Fost jurnalist în cadrul Departamentului Emisiuni și Știri Sportive, Cristian Oprean și-a înaintat demisia din TVR în luna ianuarie 2023, în urma acuzațiilor privind achiziționarea și vânzarea biletelor oferite de organizatorii CM de Fotbal Qatar Televiziunii Române.

TVR a mai depus o plângere împotriva sa, privind modul în care domnul Oprean a abuzat de poziția sa pentru a achiziționa și a transmite altor persoane biletele emise de reprezentanţii FIFA pentru SRTv.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari tras de...

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate 

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate...