VIDEO Elogiu pentru Viktor Orban, în Parlamentul României. Deputat UDMR critică DNA și îl apără pe fugarul Marko Attila

Data:

Deputatul UDMR Farago Petru le-a cerut parlamentarilor USR să își ceară scuze față de fostul său coleg de partid Marko Attilla, dat în urmărire internațională de către Poliția Română și care se ascunde de mai mulți ani în Ungaria.

Președintele UDMR Arad l-a lăudat, de la tribuna Parlamentului României, și pe premierul Ungariei, Viktor Orban, despre care a sugerat că este un mare om de stat, care știe să negocieze de la egal la egal cu Vladimir Putin.

Afirmațiile lui Farago Petru vin în contextul dezbaterilor de luni la moțiunea simplă depusă de către USR împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna, pe care îl consideră „principalul vinovat” pentru tăierile ilegale de păduri, pentru distrugerile provocate mediului, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităţilor oferite de economia verde şi pentru „dispreţul arogant” cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenţia asupra problemelor.

YouTube video

„Stimați colegi, a fost o perioadă în România când justiția a fost folosită de către unii pentru răzbunări politice. Dar ce are acest lucru a face cu situația din prezent?

Sunt multe exemple de oameni nevinovați care au fost târâți prin telejustiție, cu mascați, cu cătușe la mâine, oameni care apoi au fost achitați.

Dar imaginea lor a fost pătată pentru totdeauna. Și atunci nici nu am vorbit de drama pe care o trăiește omul respectiv, dar și familia sa când este târât în astfel de ipostaze.

În această situație se află si fostul nostru coleg, Marko Attila, care nu a fost condamnat definitiv în nici un dosar, ba mai mult a fost achitat în majoritatea lor până acum.

Justiția își va urma cursul.

Dar vă întreb de la acest microfon: vă veți cere scuze față de Marko Attila, când veți afla de la instanțe ceea ce noi știm deja, că este nevinovat?”, a declarat Farogo Petru, de la tribuna Camerei Deputaților.

Citește și: ANALIZĂ. Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi în contextul invaziei ruse din Ucraina (Partea I)

„Nevinovatul” condamnat la închisoare

Marko Attila, deputat UDMR din 2012 până în 2015, când a fugit în Ungaria, este protejat de liderul de la Budapesta, Viktor Orban de șapte ani. Fostul parlamentar a fost într-adevăr achitat, cum susține Farago Petru, într-un alt dosar penal privind despăgubirile de la Autoritatea Națională pentru Restituriea Proprietăților (ANRP). Fostul deputat a fost trimis în judecată în 2016 într-un alt dosar ANRP, alături de fosta șefă a acestei instituții, Crinuța Dumitrean, și alți opt inculpați. Dosarul a fost restituit procurorilor DNA în 2017.

Dar, Marko Attila a fost condamnat definitiv în altul, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru retrocedarea ilegala a clădirii Colegiului Szekely Miko, din municipiul Sfântu Gheorghe.

Viktor Orban, un mare om de stat în viziunea președintelui UDMR Arad

Cu același prilej al dezbaterilor privind moțiunea simplă împotriva colegului său de la UDRM Tzancos Barna, deputatul Farago Petru l-a lăudat pe premierul de la Budapesta, Viktor Orba.

„Citind moțiunea simplă, am impresia că nu contează despre ce vorbim, pentru că voi, cei de la USR, vă aduceți aminte de un singur lucru. Ori de câte ori este vorba de maghiari, vouă vi se aprinde beculețul Orban Viktor.

Trebuie să vă spun că și Orban cel rău este la fel de rusofil cât sunt Macron sau alți demnitari ai statelor occidentale care importă gaz rusesc sau discută bilateral cu Putin. Poate ar fi momentul să luați câteva cursuri de diplomație și politică externă. Poate veți afla cum se derulează discuțiile dintre liderii de stat. Și cred că este cazul să vă găsiți alte teme”, a afirmat Farago Petru.

Viktor Orban a fost izolat în cadrul UE tocmai pentru pozițiile sale pro-Putin, de susținere a războiului și anti Ucraina. Inclusiv, foștii săi parteneri din Grupul de la Vișegrad, polonezii, s-au dezis de recent realesul politician de la Budapesta.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a devenit un han sediul central al Băncii Naționale a României

Cum a devenit un han sediul central al Băncii...

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu? | DW

Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și...

Utilizarea marketingului video în strategia ta de promovare online

Utilizarea marketingului video în strategia ta de promovare online