ANALIZĂ. Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi în contextul invaziei ruse din Ucraina

Data:

Pe 31 martie, portalul de știri vestidinrusia.ro afiliat rețelei de propagandă pro-Kremlin a preluat un comunicat al Ministerului rus al Apărării despre descoperirea, chipurile, unei „rețele de laboratoare” americane care desfășoară „activitate militar-biologică secretă” în Ucraina, gestionate de companii care ar fi avut legătură cu Hunter Biden, fiul președintelui american.

Totuși, subiectul principal al dezinformării a fost altul, și anume: „Ucraina a încercat să utilizeze drone pentru a răspândi viruși letali” – una din subtemele temei-fanion de propagandă a Kremlinului în contextul invaziei militare împotriva statului vecin.

Articolul a fost distribuit în aceeași zi și de pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, într-un context special creat de fostul președinte american, Donald Trump. Într-un interviu difuzat marți, 29 martie, de programul „Just the News” din cadrul „Real America’s Voice”, Trump i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin, în plin război din Ucraina, să dea publicității mai multe informații compromițătoare pe care le-ar putea avea despre fiul șefului statului american Joe Biden, Hunter.

Captură după o hartă falsă prezentată de Ministerul rus al apărării ca „Infrastructura laboratoarelor biologice pe teritoriul Ucrainei finanțate de SUA” în cadrul unei conferințe de presă organizate de șeful Trupelor de protecție chimică, biologică și împotriva radiațiilor, Igor Kirilov. / Sursa foto: TASS
Captură după o hartă falsă prezentată de Ministerul rus al apărării ca „Infrastructura laboratoarelor biologice pe teritoriul Ucrainei finanțate de SUA” în cadrul unei conferințe de presă organizate de șeful Trupelor de protecție chimică, biologică și împotriva radiațiilor, Igor Kirilov. / Sursa foto: TASS

Această linie de propagandă nu este o noutate. Sursele media de dezinformare, controlate de Kremlin, au distribuit-o în repetate rânduri începând cu anul 2015, exploatând sistematic tema laboratoarelor militare secrete sponsorizate de Occident (în special Pentagon) „în vecinătatea Rusiei”. Astfel, narativul a fost lansat în paralel cu o altă temă-fanion a lui Putin despre „Ucraina nazistă”.

Se pare că Rusia nu a făcut altceva decât să reactualizeze și să intensifice tot arsenalul de teme de propagandă pentru a implanta suficientă confuzie și îndoială pentru ca unii să înceapă să reinterpreteze sensul invaziei militare declanșate pe 24 februarie de Federația Rusă.

Originea acestor mesaje este propaganda sovietică modelată de KGB în contextul Războiului Rece. Designerii dezinformării de la Kremlin nu trebuie să inoveze, ci doar să adapteze vechile tactici și narațiuni de intoxicare informațională. Metodologia este aceeași.

„SIDA, boala misterioasă mortală care a făcut ravagii în SUA, se crede că este rezultatul experimentelor Pentagonului de a dezvolta arme biologice noi și periculoase” sau „Centrul de Cercetare a Malariei din Pakistan este un laborator al CIA pentru a folosi țânțarii pe post de arme biologice”. Vă sună cunoscut?

Un memoriu trimis de KGB colegilor bulgari cu îndemnul ca aceștia să se implice în distribuirea mitului că SIDA ar fi o armă biologică a Statelor Unite / Sursa foto: Wilson Center

Ambele au fost cele mai de succes campanii de dezinformare lansate de Serviciul „A” al KGB (responsabil de dezinformare și „măsuri active”) analizate pe larg de profesorul american Thomas Rid de la Universitatea John Hopkins în cartea sa „Active Measures: The Secret History of Disinformation and Political Warfare”. Operațiunea Tarakanî (trad. gândacii de bucătărie) și Operațiunea Infektion, lansate încă la începutul anilor 1980 de KGB, reprezintă acum studii de caz în ceea ce privește designul campaniilor de manipulare și dezinformare a opiniei publice occidentale.

Chiar dacă declasificarea unor documente ale serviciilor secrete bulgare și germane a demonstrat că ambele narative n-au fost altceva decât niște minciuni mascate de un mix de date veridice scoase din context, propagandiștii de azi de la Kremlin le-au preluat din punctul de unde le lăsaseră sovieticii.

Mitraliera dezinformării la turații maxime

Imediat după atacul militar împotriva Ucrainei, Rusia a (re)lansat toate falsele narative folosite până acum împotriva statului vecin. Tema de dezinformare referitor la prezența unor așa-numite „laboratoare biologice” în Ucraina, precum și conexiunea guvernului SUA cu acestea, a fost una recurentă pe parcursul ultimilor șapte ani. Fact-checkerii de la Stopfake și EUvsDisinfo le-au contabilizat și demontat în ordine cronologică din 2015 și până în prezent:

  • 2015 – „Uciderea în masă a rușilor este planificată în laboratoarele secrete din apropierea regiunii Harkov”.
  • 2016 – „În Ucraina se răspândește un virus necunoscut. Acesta a fost dezvoltat într-un laborator de lângă Harkov”.
  • 2016 – „Dovezile sugerează că forțele armate ucrainene folosesc arme biologice în Mariupol”.
  • 2017 – „Statele Unite transformă Ucraina într-o bombă biologică”.
  • 2017 – „Epidemia de rujeolă din Ucraina a fost cauzată de laboratoarele americane care produc arme biologice”.
  • 2017 – „Ucraina este un poligon de testare a armelor biologice pentru SUA”.
  • 2018 – „SUA construiesc laboratoare biologice secrete în Uzbekistan, Ucraina, Azerbaidjan, Armenia și Georgia, cât mai aproape de granițele Rusiei”.
  • 2018 – „Kievul a trimis arme biologice în Donbass”.
  • 2019 – „Ucraina testează viruși și arme chimice pe proprii cetățeni”
  • 2020 – „SUA au impus Ucrainei un acord pentru înființarea unor laboratoare biologice militare pe teritoriul său”
  • 2020 – „Americanii nu doresc să facă cercetări și să păstreze laboratoare biologice pe teritoriul lor. Prin urmare au ales țări-colonii, precum este Ucraina”.
  • 2020 – „Centrul de Știință și Tehnologie din Ucraina a creat un laborator biologic american în Republica Moldova”.
  • 2020 – „SUA au recunoscut existența laboratoarelor biologice din Ucraina, apoi au șters mărturisirea”.
  • 2020 – „Cel mai probabil că laboratoarele biologice din Ucraina au provocat epidemia de holeră. Din cauza vidului legislativ ucrainean, aceste laboratoare pot face experimente pe oameni”.
  • 2020 – „COVID-19 a fost fabricat în unul din cele 15 laboratoarele biologice americane din Ucraina”.
  • 2020 – „SUA se pregătesc pentru un război bacteriologic cu Rusia. În laboratoarele biologice americane din Ucraine și Georgia se colectează material genetic al etnicilor ruși”.
  • 2020 – „[Rusia] a fost înconjurată de laboratoare construite în toate țările CSI. Americanii încearcă să creeze împotriva noastră [a Rusiei] o centură de arme biologice”.
  • 2022 – „Pe teritoriul Ucrainei există 30 de laboratoare de dezvoltare a armelor biologice”.
  • 2022 – „În laboratoarele biologice din Ucraina se făceau experimente pe lilieci infectați cu coronavirus”.
  • 2022 – „Ucraina încearcă să ascundă urmele unor experimente cu agenți patogeni ai ciumei”.
  • 2022 – „SUA dezvoltă o tulpină de gripă H5N1 ‘cu o rată a mortalității de 50%’ și boala Newcastle în laboratoarele din Kiev, Harkov și Odesa pe care vrea să le răspândească în Rusia cu ajutorul liliecilor și păsărilor migratoare”.
  • 2022 – „Operațiunea specială militară a Rusiei pe teritoriul ucrainean i-a forțat pe virusologii americani să ascundă urgent urmele experimentelor din laboratoarele biologice”.

Fără a prezenta nicio dovadă în acest sens, Rusia a folosit falsul narativ despre cele 30 de laboratoarele americane din Ucraina (incluse în programul american „Biological Threat Reduction”) nu numai pentru a justifica invadarea Ucrainei, dar și a distrage atenția de la faptul că ea însăși ar putea să folosească arme chimice sau biologice împotriva civililor ucraineni.

Gen. mr. Igor Konașenkov: „Evident că, odată cu începerea operațiunii militare speciale, Pentagonul a avut serioase îngrijorări cu privire la dezvăluirea desfășurării unor experimente biologice secrete pe teritoriul Ucrainei” / Sursa foto: TASS
Gen. mr. Igor Konașenkov: „Evident că, odată cu începerea operațiunii militare speciale, Pentagonul a avut serioase îngrijorări cu privire la dezvăluirea desfășurării unor experimente biologice secrete pe teritoriul Ucrainei” / Sursa foto: TASS

Pe 1 martie, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării al Federației Ruse, generalul-maior Igor Konașenkov, a anunțat (citind de pe prompter) că ministerul va prezenta chiar și o analiză a „documentelor” privind un program de creare a armelor biologice în Ucraina. Evident că o astfel de analiză nu a mai apărut în spațiul public.


Citește și: Eurodeputații analizează implicațiile pe care războiul rus împotriva Ucrainei le are pentru Georgia


Potrivit aceluiași Konașenkov, în urma invaziei militare (denumită eufemistic de către propaganda rusă drept „operațiune militară specială”) „au fost descoperite faptele regimului de la Kiev de ascundere de urgență a urmelor programului biologic militar în curs de implementare din Ucraina, finanțat de Departamentul Apărării al SUA”.

Potrivit TASS, pe 24 februarie personalul laboratoarelor biologice din Ucraina ar fi primit ordinul de a distruge agenți patogeni extrem de periculoși, inclusiv agenți responsabili pentru ciumă, antrax, tularemie, holeră și alte boli mortale. TASS a publicat scanări digitale ale mai multor documente despre care ministerul rus al Apărării a susținut că ar fi dovezi clare ale programului de arme biologice din Ucraina, chiar dacă nu a detaliat proveniența acestora.

Documentul falsificat de Ministerul Apărării al Federației Ruse pentru a „întări” falsul narativ despre laboratoarele biologice din Ucraina / Sursa foto: TASS
Documentul falsificat de Ministerul Apărării al Federației Ruse pentru a „întări” falsul narativ despre laboratoarele biologice din Ucraina / Sursa foto: TASS

Urmând întocmai recomandările din ghidul de tactici de manipulare ale vechiului KGB, Kremlinul a folosit și de această dată documente falsificate, inclusiv semnături false – o continuitate a „măsurilor active” anterioare din cadrul campaniei „INFEKTION 2.0”.

Pe 10 martie, Kremlinul și-a intensificat avalanșa de acuzații la adresa guvernului de la Kiev. De data aceasta, falsul este mult mai grosier și lipsit de orice temei – dezvoltarea de arme biologice pentru a fi răspândite în Rusia prin lilieci și păsări migratoare.

Comunicatul Ministerului Apărării al Federației Ruse distribuit pe canalul de Telegram al agenției de știri RIA Novosti despre așa-numitul „proiect UP-4” implementat în laboratoare din Ucraina de către specialiști din Statele Unite / Sursa foto: Telegram
Comunicatul Ministerului Apărării al Federației Ruse distribuit pe canalul de Telegram al agenției de știri RIA Novosti despre așa-numitul „proiect UP-4” implementat în laboratoare din Ucraina de către specialiști din Statele Unite / Sursa foto: Telegram

„Ministerul rus al Apărării raportează că au devenit cunoscute detaliile proiectului UP-4, care a fost implementat cu participarea laboratoarelor din Kiev, Harkov și Odesa. Scopul său a fost să studieze posibilitatea răspândirii unor infecții deosebit de periculoase prin intermediul păsărilor migratoare, inclusiv a gripei H5N1 foarte patogenă, a cărei letalitate pentru oameni ajunge la 50%, precum și a bolii Newcastle” scrie pe canalul de Telegram agenția rusă RIA Novosti.

În comunicat se mai vorbește și de posibilitatea ca virusurile să fie răspândite inclusiv de lilieci, purici și căpușe. În sprijinul falsului narativ, ministerul a venit cu hărți și texte, inclusiv stema SUA și fotografii cu păsări, susținând că ar fi fost prinse păsări infectate și eliberate din așa-numita „Rezervație Herson” din regiunile Ivanovo și Voronej. Și de data aceasta nu au fost prezentată nicio dovadă concludentă pentru a sprijini aceste afirmații.

„Potrivit documentelor, în Ucraina, în 2022, partea americană a planificat să efectueze cercetări asupra agenților patogeni de păsări, lilieci și reptile, apoi să treacă la verificarea posibilității ca aceștia să transmită pesta porcină africană și antraxul”, a mai dezvoltat narativul generalul Konașenkov.

Ca reacție la acest comunicat, mai mulți microbiologi și virusologi de renume din Marea Britanie, Australia și Statele Unite au declarat că astfel de alegații ale oficialilor ruși țin de domeniul SF.

Dar ideea că în Ucraina chipurile se fabricau arme biologice împotriva slavilor și că în acele laboratoare se studia ADN-ul rușilor, amintește mai mult de scenariul celui mai nou film din seria James Bond „No Time to Die”, decât de realitate. Doar acolo răufăcătorul se afla în posesia unei tehnologii periculoase care-i permitea să elimine popoare întregi pe baza armei biologice. Declarația despre armele create de „laboratoarele din Ucraina” pe criterii etnice aparține ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov:

„[…] Aceste atacuri sunt adresate și rușilor. […] Vorbesc acum de arme din laboratoarele secrete, pot fi folosite armele biologice, de asemenea, de către Ucraina. […] Aceste experimente [din laboratoarele secrete – n.a.] n-au fost sub nicio formă experimente pașnice, ci experimente îndreptate spre crearea de arme biologice, în afară de asta, ca să zic așa, folosite pe criterii etnice. În asta, practic, nu mai încape nicio îndoială”.

YouTube video

Acuzația devine și mai absurdă în momentul în care este rostită de aceeași oficiali ruși care mai ieri susțineau public propaganda lui Putin că ucrainenii și rușii ar fi același popor.

Propaganda rusă despre laboratoare a fost preluată din mers și de China, care a acuzat armata americană că operează facilități biologice secrete „periculoase” în Ucraina. „Laboratoarele biologice ale SUA din Ucraina au atras într-adevăr multă atenție recent”, declara purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, pe 8 martie ca răspuns la o întrebare a unui reporter local, adăugând că „toți agenții patogeni periculoși din Ucraina trebuie depozitați în aceste laboratoare și că toate activitățile de cercetare sunt conduse de SUA”. De fapt, aceste comentarii ale oficialilor chinezi reflectă o tactică de diversiune informațională – falsa proiecție predictivă prin care se flutură preventiv un steag fals, folosită și anul trecut când au fost întrebați despre originile coronavirusului SARS-CoV-2. Răspunsurile lor indicau frecvent Fort Detrick, o unitate militară din statul Maryland și subiect de atac al propagandei sovietice anti-americane din anii 1980 care susținea în mod fals că aici s-ar afla sursa virusului care provoacă SIDA.

În general, organizațiile mass-media controlate de statul chinez se bazează în cea mai mare parte pe sursele rusești atunci când relatează despre războiul din Ucraina, susținând și amplificând astfel, cel puțin tacit, temele de propagandă ale Kremlinului. Nu este pentru prima dată când asistăm la o convergență ruso-chineză în ceea ce privește promovarea mesajelor de dezinformare și manipulare a opiniei publice.

Zhao Lijian: „Îndemnăm încă o dată SUA să dea o socoteală completă a activităților sale militare biologice în țară și în străinătate și să se supună verificării multilaterale”. / Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe al Chinei
Zhao Lijian: „Îndemnăm încă o dată SUA să dea o socoteală completă a activităților sale militare biologice în țară și în străinătate și să se supună verificării multilaterale”. / Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe al Chinei

Citește și: Instanța supremă decide dacă Adina Florea va fi cercetată pentru că ar fi sustras un protocol secret SRI – PG


De fapt, ce sunt aceste laboratoare și cum poate fi demontată propaganda rusă?

Mergem direct la fapte. În primul rând, nu există laboratoare biologice ale SUA în Ucraina. Statul ucrainean este doar unul dintre multitudinea de țări care au încheiat un parteneriat de colaborare cu Departamentul Apărării al SUA ca parte a Programului de Reducere a Amenințărilor Biologice.

Pe 22 aprilie 2020, Ambasada SUA la Kiev publica un comunicat de presă (disponibil online și acum) despre „dezinformările care circulă în unele cercuri din Ucraina, care oglindesc dezinformarea Rusiei cu privire la parteneriatul dintre SUA și Ucraina pentru reducerea amenințările biologice”.

YouTube video

„Programul de Reducere a Amenințărilor Biologice al Departamentului Apărării al SUA include țările partenere pentru a contracara amenințarea focarelor (deliberate, accidentale sau naturale) ale celor mai periculoase boli infecțioase din lume. Programul urmărește misiunea de reducere a amenințărilor biologice prin dezvoltarea unei culturi de management al riscului biologic; a parteneriatelor internaționale de cercetare; și a capacității partenerilor în măsuri de îmbunătățire a securității, siguranței și supravegherii biologice.

Prioritățile Programului de Reducere a Amenințărilor Biologice în Ucraina sunt consolidarea și securizarea agenților patogeni și a toxinelor care prezintă motive de îngrijorare pentru securitate și asigurarea, în continuare, a capacității Ucrainei de a detecta și raporta focarele cauzate de agenți patogeni periculoși înainte ca acestea să reprezinte amenințări pentru securitate sau stabilitate”.

Ambasada mai face referire la detaliile programului respectiv, în urma căruia mai multe laboratoare ale autorităților sanitare ale Ucrainei au fost modernizate, menționând chiar construirea a două laboratoare în 2019 (la Odesa și Kiev). Așadar, acele „laboratoare” nu sunt nici „secrete” și nici „americane”.

Și acum să analizăm cu atenție principala „dovadă” a Ministerului rus al Apărării – așa-numitele documente ale Ministerului Sănătății al Ucrainei cu privire la distrugerea unei serii de agenți patogeni. Data emiterii documentului este 24 februarie – prima zi a atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Lista bacteriilor identificate în documentele prezentate de Rusia ca „dovezi irefutabile” privind intenția Ucrainei de a crea „arme biologice” / Sursa foto: TASS
Lista bacteriilor identificate în documentele prezentate de Rusia ca „dovezi irefutabile” privind intenția Ucrainei de a crea „arme biologice” / Sursa foto: TASS

Chiar dacă am admite, pur teoretic, că documentele publicate de Kremlin ar fi veridice, și nu doar contrafăcute pentru a amplifica și mai mult acest fals „scandal”, nu vom găsi niciun cuvânt care să ne indice o posibilă intenție a statului ucrainean de a crea arme biologice. Găsim, în schimb, date despre distrugerea unor agenți organici patogeni, o procedură logică și adecvată în contextul unor acțiuni militare care ar putea distruge acele laboratoare.

Am studiat cu atenție documentul, și nu am găsit niciun patogen periculos cum ar fi ciuma (produsă de bacteria Yersinia pestis) sau antraxul (produs de Bacillus anthracis), în schimb am identificat E. coli, difteria, dizenteria, stafilococul auriu (lat. Staphylococcus aureus), salmonela, sau pneumonia (indusă de bacteria Klebsiella pneumoniae).

Boli destul de neplăcute, dar departe de a putea fi folosite drept arme biologice. Chiar și laboratoarele de la noi din țară fac frecvent teste și analize pe astfel de patogeni, fiind mai mult o practică curentă, decât una excepțională. A se vedea și cu ce se ocupă și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” al Ministerului Apărării Naționale, pentru a vă convinge și singuri că activitățile de analiză și testare nu presupune crearea de „arme biologice”. Ori, dacă e să judecăm după logica lui Konașenkov sau Lavrov, centrele medicale care fac astfel de analize ar putea să fie catalogate și ele drept „laboratoare cu arme biologice”.

Despre asta au scris într-o scrisoare deschisă adresată mass-media pro-Kremlin și absolvenții facultății de biologie din cadrul Universității de Stat din Moscova. Unul dintre semnatarii scrisorii este Evgheni Levitin, doctor în biologie și microbiologie, genetician și specialist în biologie moleculară care a declarat pentru Current Time (Настоящее Время) că afirmațiile Ministerului rus al apărării despre „armele biologice” din Ucraina nu reprezintă altceva decât niște minciuni și că autoritățile ruse au mizat în această manipulare pe necunoașterea de către public a denumirii în limba latină a patogenilor.

„Comparați-l cu lista așa-numitelor infecții deosebit de periculoase. Nu există așa ceva în lista publicată de bacterii eliminate în laboratoarele din Poltava și Harkov. […] Tot ce găsim enumerat în documentele publicate reprezintă agenți patogeni standard”, a declarat Levitin.

În ceea ce privește acuzațiile că în aceste laboratoare s-ar dezvolta „arme biologice” pe criterii etnice, specialistul rus a explicat că asemenea acuzații fac trimitere directă la teoriile aberante ale național-socialiștilor germani cu cultul lor pentru „rasa superioară ariană”: „De fapt, popoarele nu există sub formă de comunități genetice. Este un punct de vedere comun stabilit acum 150 de ani de către toți biologii. Și nu există asemenea popor – slavii. […] Toate popoarele sunt formate din amestecuri de gene. Așa că nu există un ADN specific al slavilor.

Studierea ADN-ului slav pentru a crea o armă biologică împotriva slavilor este, de asemenea, o prostie. Chiar dacă ar fi posibilă dezvoltarea unei astfel de arme – și acest lucru este imposibil în viitorul apropiat – nu ar fi avut niciun succes. Oricine ar fi vrut să o folosească pentru a omorî o treime din ruși, ar fi distrus cel puțin un sfert din populația propriei țări”.

Poziția comună a Uniunii Europene, a Statelor Unite și a Ucrainei despre existența unor „laboratoare americane secrete” pe teritoriul ucrainean este categorică. Nu există astfel de facilități. În Ucraina, la fel ca în Federația Rusă, există laboratoare ale Ministerului Sănătății ucrainean susținute financiar de către SUA prin programul internațional de reducere a pericolelor biologice. Lista acestor laboratoare este publicat pe website-ul Ambasadei SUA din Kiev. Este o practică standard care nu are nicio legătură cu armele biologice.

Pentru a-i oferi acestei teme de dezinformare un cadru internațional, Rusia a pus spre dezbatere în cadrul Consiliului de Securitate ONU subiectul presupusei produceri de arme biologice în Ucraina. Drept rezultat, Rusia a primit un răspuns categoric din partea oficialului ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu: Organizația Națiunilor Unite nu are cunoștință de vreun program de arme biologice care se desfășoară în Ucraina și că ar fi încălcat Convenția privind interzicerea armelor bacteriologice (biologice) și cu toxine (BTWC).


Nicolae Țîbrigan este cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române și specialist în combaterea războiului informațional și dezinformării digitale.


spot_imgspot_img
Nicolae Tibrigan
Nicolae Tibrigan
Nicolae Tibrigan este licențiat în Sociologie la Universitatea din București, absolvent al masterului Studii de securitate din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. În prezent este doctor în Sociologie și cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Din 2017 este expert-colaborator în cadrul think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), coordonând o serie de proiecte de demascare a dezinformării digitale din spațiul informațional de limbă română. Se axează pe activități de cercetare și analiză a securității informaționale, combaterii dezinformării digitale și comunicării strategice. Domenii de interes: sociologie politică, război informațional, sociologia identității colective, studii de securitate, analiza informațiilor. Este autor a numeroase articole apărute în publicații de specialitate ce tratează subiecte legate de relațiile între România și Republica Moldova, zona extinsă a Mării Negre, spațiul ex-sovietic
12 COMENTARII
  1. Domnul Nicolae Tibrigan, specialist in combaterea războiului informațional și dezinformării digitale tot prin dezinformari.

  2. Asadar, nu sunt laboratoare biologice americane, sunt ucrainene finanțate și furnizate de americani. 90% de articol negi și ridiculizezi pana în pânzele albe, ca în cele din urma sa afirmi ce ai negat și ridiculizat, cu cuvinte diferite.
    Cine se mira cum pot fi folosite armele biologice pe criterii etnice când rușii și ucrainenii sunt același popor, sa afle ca în America rasele nu exista, dar suprematismul alb este cea mai mare amenințare la adresa siguranței SUA.
    Recomandare de lectura: Robert Kennedy – The Real Anthony Fauci, #1 Amazon Best Seller.
    The Associated Press released a 4,000 word hit-piece harshly attacking the author and his controversial bestseller. Yet that lengthy denunciation had entirely avoided the subject of HIV/AIDS, which surely constituted the most outrageous and explosive portion of Kennedy’s material.

  3. In cartea sa,William Cooper(politician australian- aborigen),,Behold a Pale Horse”,la pagina 4 scria:,,…mijlocul prin care sa aduci confuzie in spirit:pentru a pune stapanire pe pe opinia publica,trebuie sa aducem un anumit nivel de confuzie;…presa ne va fi o unealta buna pentru a oferi oamenilor atat de multe opinii diferite incat, ei vor pierde orice vedere de ansamblu si se vor rataci in labirintul informatiilor;…astfel ,ei vor ajunge la concluzia ca este mai bine sa nu ai opinie(politica)”.
    Desigur si Nae Tibrigan,la scolile unde s-a instruit,a invatat aceste principii!
    In plus,atat Mantuitorul nostru Iisus Hristos cat si padurarul,inventatorul si filozoful austriac Viktor Schauberger,ne spuneau ca e suficient sa privim natura pentru a descoperi legile existentei si a intelege ordinea vietii. Regula fundamentala care se degaja din legile naturii este urmatoarea:,,omul are dreptul sa mentina si sa imbogateasca viata, dar de a nu o lua sau ucide”.Desigur,si Nae Tibrigan ,a invatat (in scoli ) ca putem diferentia doua tipuri de oameni:victimele (persoanele inconstiente) si stapanii (persoanele constiente). Nu e vorba despre rasa sau de natiune in acest context. In fiecare tara de pe planeta asta sunt victime si stapani, niciunul nefiind mai bun decat celalalt!
    Nu am citit nimic de la CEIA despre fake-news privind razboiale din Iraq, Afghanistan, Syria, atacul fostei Yugoslavii etc. Poate ca UE si SUA nu au interesul!
    P.S. nu sunt pro-rus,pro-american sau contra-ucrainean si nici stapan! Incerc sa raman cu constiinta treaza!

  4. Este adevarat propaganda functioneaza . Chiar in primele zile ale invaziei in Ucraina a aparut acuzatia ce fa cea referire la posibilitatea SUA de a creea o arma bio- genetica ce ar omori selectiv etnii facindu-se referire la etnia rusa si chineza .Daca asa ar sta lucrurile si in Ucraina laboratoarele de bio- genetica au descoperit modalitatea , o arma suprema , nu putem decit sa ne inspaimintam .Bombele nucleare nu ar mai face nici cit o ceapa degerata .

    • Domnu Gică de la Sculărie
      Domle, țineți-vă dă cheia de 18, meserie, te halesc, și lăsați domle genoamele că e grele rău!
      Problema cu genoamele este în felul următor: nu există rasă, popor sau grup etnic din punct de vedere genetic. Ca să pricepești și matale cât ești dă mecanic meseriaș, diferențele de genom dintre două persoane aparținând aceluiași grup etnic/popor/rasă sunt statistic mai mari decât dintre două persoane de etnii/rase/popoare diferite. Adică genomul personal este extrem de personal și nu poți crea un virus care să țintească un grup etnic/popor/rasă anume. Deoarece acestea sunt amestecate de la Turnul Babel, de acum jdă mii dă ani. De aceea dacă creezi un virus care să țintească un tip genetic, o să omori și finlandezi, și de toate felurile, de care vrei matale. Apropo, știai că acu jde mii de ani cavaleria romană care a atacat pe Mureș statul dac al lui Decebal era din Mauritania (Africa de Nord)? Deci românii au un firișor genetic african, în special în Transilvania și Oltenia.
      Deci boambele genetice de care ți-e matale frică, domnu Gică, nu să poate!

  5. […] Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi în contextul invaziei ruse din Ucraina. Pe 31 martie, portalul de știri vestidinrusia.ro afiliat rețelei de propagandă pro-Kremlin a preluat un comunicat al Ministerului rus al Apărării despre descoperirea, chipurile, unei „rețele de laboratoare” americane care desfășoară „activitate militar-biologică secretă” în Ucraina, gestionate de companii care ar fi avut legătură cu Hunter Biden, fiul președintelui american, scrie PressHub. […]

  6. […] Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi în contextul invaziei ruse din Ucraina. Pe 31 martie, portalul de știri vestidinrusia.ro afiliat rețelei de propagandă pro-Kremlin a preluat un comunicat al Ministerului rus al Apărării despre descoperirea, chipurile, unei „rețele de laboratoare” americane care desfășoară „activitate militar-biologică secretă” în Ucraina, gestionate de companii care ar fi avut legătură cu Hunter Biden, fiul președintelui american, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...