VIDEO Judecătoarea Ancuța Blanariu, candidat pentru CSM: „Când societatea nu are control, nu mai există democrație”

Data:

spot_img

Presshub publică o serie de interviuri cu magistrații care urmează să participe la votul final pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

Ancuța Blanariu este judecător la Iași și s-a calificat pentru votul final pentru un loc în Consiliu din partea magistraților din judecătoriile de pe raza Curții de Apel Iași.

Blanariu arată că cea mai mare problemă a sistemului judiciar este lipsa de încredere, care poate fi corectată prin transparentizarea deciziilor noului CSM.

Raportat la hotărârile CJUE privind statul de drept din România, judecătoarea Blanariu este fermă: „Noi am fost incluși în Uniunea Europeană cu condiția să respectăm statul de drept”.

Judecătoarea mai arată că, în ultima vreme, numirile la Înalta Curte au fost „destul de discutate”, iar procedura de numire este controversată, deoarece criteriile de selecție și interviurile realizate de CSM nu au fost previzibile.

Volumul mare de muncă la judecătorii

Despre numirile recente de la Curtea Constituțională, Blanariu arată că acestea nu sunt definitive și că mai există speranță ca lucrurile „să se așeze”. În opinia candidatei, cea mai gravă problemă a sistemului este volumul foarte mare de muncă la judecătorii.

„Cetățeanul de confruntă direct cu durata mare a procesului din cauza volumului foarte mare de muncă. La nivel macro avem o mare problemă de încredere. Trebuie să câștigăm încrederea în imparțialitatea actului de justiție, în transparența acestuia și în numirile care trebuie făcute după criterii clare și obiective. La încredere și imagine mai avem mult de lucru”, mai arată Blanariu.

Interviul integral poate fi urmărit aici

YouTube video

În legătură cu legile justiției la care ministerul lucrează și care nu au fost publicate pentru consultare publică, judecătoarea Blanariu arată că aceasta este „o mare problemă”. „Lipsa de transparență înseamnă că o societate nu are nici cel mai mic control asupra lucrurilor, a deciziilor care urmează a se lua. Atunci când societatea nu mai are niciun control, există mare risc să nu mai existe democrație”.

Pledoarie pentru o justiție europeană

Cu referire la deciziile CJUE privind statul de drept în România, judecătoarea Blanariu arată că se raportează la acestea așa cum a învățat la școală dreptul european.

„Noi am fost incluși în Uniunea Europeană cu condiția să respectăm statul de drept și să respectăm supremația dreptului european și a deciziilro care se dau de către Curtea de Justiție a Uniunii Europeane”, ne-a mai declarat candidatul pentru CSM.

Pe 22 iunie vor avea loc adunările generale pentru alegerea procurorilor și judecătorilor membri ai CSM.  

Citește și:

VIDEO Procurorul Sorin Lia, candidat pentru CSM: „CJUE a constatat că numirea șefului Inspecției Judiciare prin ordonanță de urgență a încălcat Tratatul de aderare”

VIDEO Judecătorul Gabriel Mustață, candidat pentru CSM: „Legile Justiției nu pot trece fără o dezbatere publică”

Judecătoarea Elena Costache în cursa pentru CSM: „Consider că nivelul actual de salarizare nu reflectă importanța judecătorului român”. Ea încasează 3.800 de euro pe lună

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Plângere la DNA împotriva lui Ciolacu pentru că nu a declarat zborurile la Monaco

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că a depus...