VIDEO Purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Avem două doamne ministru, practic cota noastră de gen s-a dublat”

Data:

Guvernul României are în prezent un prim-ministru și 21 de miniștri. 20 dintre membrii cabinetului Ciucă sunt bărbați. Inițial, când s-a format alianța PNL-PSD situația era și mai proastă: Gabriela Firea era singura femeie din Executiv.

Venirea la ministerului Educației a Ligiei Deca înseamnă, din perspectiva purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru faptul că „s-a dublat” cota de gen din cabinetul Ciucă. Așadar, după calculele acestuia, dacă înainte era o femeie din 22 de ministere, iar acum sunt două femei din același număr de ministere înseamnă o creștere de 100% a „cotei de gen”.

În realitate, femeile reprezintă astăzi doar 9% din membrii guvernului, iar pentru ca actualul cabinet să se încadreze în cerințele europene privind egalitatea de gen ar trebui să reprezinte 50% din Executiv.

Nu a vrut să accepte funcția de purtător de cuvânt pentru că nu e femeie

Declarația lui Dan Cărbunaru a fost făcută în cadrul evenimentului „Femei mai puternice în România”, organizat marți, la București, de către Reprezentanța Comisiei Europene în România. La întâlnire au participat doamna Helena DALLI, comisarul european pentru egalitatea de gen, și cu principalii actori din sfera politică, din mediul de afaceri și din societatea civilă.

Citește și: EXCLUSIV Cine l-a achitat, cu adevărat, pe Gabriel Oprea?

Dan Cărbunaru a răspuns astfel unei întrebări venită de la reprezentanta Expert Forum, care a menționat că în guvernul României, sunt doar două femei, 1 din 5 parlamentari sunt femei, iar situația este mai dramatică la nivelul autorităților locale.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a vrut să arate și la nivelul Executivului se fac pași pentru schimbarea situației. (de la 1:27:02, în video).

„Nu poate exista pace fără egalitate. (…) Trebuie să fac o mărturisire, unul dintre motivele pentru care am ezitat să accept această onorabilă responsabilitate de a fi purtătorul de cuvânt al guvernului a fost că, nefiind  de gen feminim, contribuiam la acest dezechilibru care într-adevăr trebuie să fie schimbat. (….)

Pot să vă asigur că, chiar dacă avem doar două doamne ministru, practic cota noastră de gen s-a dublat după schimbarea de la vârful ministerului Educației. Este loc de mai bine și puteți conta pe determinarea primului ministru, care susține echilibrul de gen”, a declarat Dan Cărbunaru.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...

Cum va fi vremea de Paște. În unele zone din țară se așteaptă ninsori

Cum va fi vremea de Paște. Temperaturile urmează să...