Violoncelul muzicianului Radu Croitoru se va auzi în satele Nucşoara, Sătic, Rucăr şi Avrig din Munţii Făgăraş, în spaţii neconvenţionale, dar şi în atelierele unor producători şi meşteşugari locali, în cadrul proiectului „VlogONcello”, implementat de Fundaţia Conservation Carpathia împreună cu Filarmonica Braşov.
„Acompaniat de violoncelul său, Radu începe o nouă călătorie la poalele Munţilor Făgăraş, în căutarea oamenilor, meşteşugurilor şi a locurilor mai puţin cunoscute. Prin ‘VlogONcello în Munţii Făgăraş’, Radu Croitoru, susţinut de Fundaţia Conservation Carpathia, îşi propune să cânte pentru oameni, să creeze momente neaşteptate în viaţa lor, să ofere meşteşugul şi sunetul violoncelului în schimbul unui meşteşug al locului, împărţind astfel bucuria de a face muzică cu oamenii locului”, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Conservation Carpathia.
Proiectul se desfăşoară în perioada 21-24 octombrie, în locuri precum curtea Şcolii Gimnaziale Nucşoara, la pepiniera Fundaţiei Conservation Carpathia din Sătic sau la Biblioteca din Avrig.
„Ideea de a face schimb de experienţă cu oameni din diferite domenii mi-a venit în pandemie, când duceam mare lipsă de evenimente culturale. Totul a început într-o cafenea, când am rugat proprietara să mă înveţe să fac o inimă în cappuccino şi am vrut să-i ofer ceva în schimb, deci m-am oferit să-i arăt cum reuşeşte arcuşul să nască muzica pe corzile violoncelului. Aşa s-a născut VlogONCello, un proiect în care învăţ ceva dintr-o meserie şi ofer în schimb muzică. Călătoria prin zona Munţilor Făgăraş este despre interacţiunea cu oamenii, cu tradiţiile şi folclorul local, pentru a face un schimb de emoţii pozitive, pentru a-i motiva să continue ceea ce fac şi, mai ales, pentru a-şi împărţăşi arta lumii din jur. Prin acest schimb de profesii vom avea ocazia să ne confirmăm nouă înşine cât de mult contăm, că suntem deosebiţi prin ceea ce facem şi în acelaşi timp suntem atât de apropiaţi unul de celălalt, indiferent de profesie, atâta timp cât suntem dedicaţi şi ne iubim munca pe care o facem zi de zi”, spune violoncelistul Radu Croitoru.
Programul concertelor
Vineri, 21 octombrie, Nucșoara
– ora 12:30 – concert în curtea Școlii Gimnaziale Nucșoara
– pe drumul istoriei Via Valahia alături de Constantin Berevoianu, membru fondator al Asociației Salvamont Nucșoara
– întâlnire cu Ion Rodoș, meșter cioplitor în lemn
Sâmbătă, 22 octombrie, Sătic, comuna Rucăr
– ora 11:00 – cum se naște o pădure, vizită la pepiniera Fundației Conservation Carpathia din Sătic
– muzica vâltorii Rucăr
– povești despre meșteșuguri care rezistă prin oameni (schimb de experiență cu producătorii locali)
Duminică, 23 octombrie, Rucăr
– ora 11:00 – recital la brunch-ul de toamnă din Rucăr
Luni, 24 octombrie, Avrig și Făgăraș
– ora 11:00 – recital la poalele Munților Făgăraș, zona Valea Avrigului
– ora 14:00 – șezătoare la Biblioteca din Avrig alături de Maria Grancea, bibliotecar la Biblioteca Orășenească Avrig și muzeograf la Muzeul Orașului Avrig
– vizită cu gust la Casa Terra, Făgăraș cu Dana Graura, antreprenor care a readus și reinterpretat gustul bucătăriei locale
Întregul periplu va fi documentat și prezentat de Victor Maxian, regizor și video reporter Radio Europa Liberă Chișinău.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Moldo Crescendo / Facebook)