Avem un elefant în încăpere – și acesta este UDMR

Data:

O tăcere asurzitoare vine dinspre UDMR după vizita premierului ungar Viktor Orban la școala de vară de la Băile Tușnad și discursul halucinant al acestuia.

Premierul de la Budapesta a reluat în Transilvania principalele teme ale dezinformării rusești privind războiul din Ucraina.

Ne-a spus că sancțiunile nu funcționează și îi lovesc în primul rând pe occidentali (deși realitățile din teren, recunoscute cu jumătate de gură până și de autoritățile de la Moscova, indică altceva).

Citește și: Tatăl meu a fost un mare admirator al domnului Viktor Orbán

A acuzat Ucraina și Occidentul că poartă responsabilitatea conflictului, deoarece NATO nu ar fi dat suficiente garanții că nu va primi Ucraina. Orban se face că uită condițiile inacceptabile puse de Kremlin înainte de 24 februarie și anume ca NATO să revină la formatul din 1997. Adică, să excludă și Ungaria, în cele din urmă – lucru care pare să nu-l fi deranjat pe conducătorul autoritar de la Budapesta.

Citește și: VIDEO Pandemia din pandemie. COVID-19 ne-a afectat psihic. Ce facem?

De asemenea, a sugerat o tranșare a conflictului printr-o discuție directă SUA-Rusia.

Este una dintre dorințele fierbinți ale liderului de la Kremlin, de a se vedea pe picior de egalitate cu superputerea americană, ca pe vremea Războiului Rece și, peste asta, de a împărți Europa ca pe vremea Pactului Ribbentrop-Molotov. Aici, probabil, regăsim undeva în planul al treilea și nostalgiile orbaniene cu care-și galvanizează electoratul fidel.

În sfârșit, Viktor Orban a surprins scoțând din gunoaiele istoriei teoria infamă a pericolului amestecului raselor. O idee de sorginte nazistă, continuată, în vremuri mai apropiate de ale noastre, prin ideologia regimului de apartheid din Africa de Sud.

Ar fi fost de datoria UDMR să se delimiteze imediat de aceste grozăvii. Și asta, din două motive.

Primul, de ordin mai degrabă moral, ca gazdă fie și informală a evenimentului. Nu poți rămâne indiferent față de infamiile rostite de cineva la tine acasă.

Al doilea motiv este cel de ordin politic.

UDMR este parte a sistemului democratic românesc și a Guvernului României. Angajamentul României este unul puternic atât în sprijinul Ucrainei invadată de ruși cât și pentru valorile europene. Demnitarii UDMR au jurat, în cele din urmă, pe Constituția României.

Discursul lui Viktor Orban, în Transilvania, fieful UDMR, în limba minorității pe care această formațiune o reprezintă în cadrul sistemului democratic românesc a încălcat brutal atât angajamentul României față de cauza ucraineană cât și pe cel legat de valori.

Este UDMR de acord cu cele expuse de premierul ungar? Are de făcut anumite comentarii și nuanțări? Se delimitează cu totul? Nu știm…

Citește și: EXCLUSIV Ambasadorul României în SUA s-a mutat în fosta reședință de lux a diplomației iraniene la Washington. Chiria, 21.000 de dolari pe lună

Nu știm, pentru că vocile din UDMR s-au dat la fundul apei sperând să treacă valul. Va trece? Probabil că actualitatea ne va oferi cât de curând alte teme de interes și atenția publică se va muta spre alte direcții. Așa se întâmplă mereu.

Ceva însă va rămâne, iar liderii formațiunii maghiare ar trebui să înțeleagă asta: impresia că UDMR și-a pierdut demult orice urmă de autonomie politică și a devenit marioneta FIDESZ.

Mai multe studii ale unor organizații civice și media din Ungaria, publicate în ultimii ani, indicau subordonarea aproape totală de către FIDESZ a presei de limbă maghiară din România.

Guvernul ungar investește mult în comunitățile maghiare – mult mai mult decât ceea ce se vede prin diplomația fotbalului. Administrațiile locale și politicienii care răspund în fața comunităților sunt, la rândul lor, prinși în acest joc.

Dacă lucrurile puteau merge cumva din inerție în timpuri normale, acum a venit vremea ca URMR să ia o opțiune clară.

Rusia a declanșat un război de agresiune în vecinătatea noastră. Rusia dorește să refacă sfera de influență a fostei URSS și să rescrie ordinea internațională.

Ungaria, pe de altă parte, se afirmă drept pionul otrăvit al Rusiei în Uniunea Europeană.

Experiența noastră amară ne arată că o conjugare între revizionismele de la Moscova și Budapesta  (Orban n-a ascuns asta, de când cu invocarea deșănțată a Trianonului) poate însemna sfârtecarea României.

Interesul națiunii noastre democratice, care înglobează, firește și minoritățile, este ca Ucraina să reziste, iar Occidentul să iasă învingător în această confruntare a valorilor. Astfel vom putea consolida o societate în care fiecare să-și poată găsi locul.

Citește și: VIDEO De ce nu trebuie reînființat Cenaclul Flacăra

A venit timpul ca domnul Kelemen Hunor, demnitar al României, să ne spună clar de partea cui joacă.

P.S. Într-un târziu, dl Kelemen Hunor a ieșit cu o declarație publică în care ne-a explicat că nu a văzut urmă de rasism în discursul liderului ungar. Un fel de a vorbi fără a spune nimic. În realitate, tăcerea UDMR continuă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Daca despre toate cuvintele spuse de catre Orban avea cunostiinta de foarte multa vreme nu acelasi lucru putem spune de spre enormitatea ce ne-a fost adusa in fata readucind in actualitate teoria infamă a pericolului amestecului raselor. Intelectuali maghiari ba chiar si o deja fosta tovarasa de drum in ale politicii din Ungaria au condamnat spusele .Subtil, doamna, cu pricina, ne dezvaluie cum Orban nu prea a realizat , in momentul spuselor, citite de pe pagina , cam ce ar fi insemnat ceea ce el ne spune .Prins in viltoarea propriei maretii Orban face pasul invers acelor de ceasornic incercind sa readuca in actualitate teorii de mult apuse .Nu mai conteaza daca totul a fost cu voie sau fara de voie . Raul a fost facut .Zicerile si intreg discursul, ca si persoana in cauza ,nu mai pot fi iertate .Acum se vede foarte clar si de ce Presedintele Romaniei nici macar nu a catadixit sa faca referire la discurs .Inca o data cunosterea se dovedeste superioara vorbelor spuse in necunostiinta de cauza .Inca o data Presedintele Natiunii Romane ne arata forta anticipativului in fata guralivilor, de tot felul ,ce aproape cred si ei minciunile ce ne sunt spuse .Aventurismul discursului , necunoastere termenilor , devin hilare . Daca ne referim la UDMR este vizibil raul facut de catre Premierul Orban organizatiei , semi politice, ce este parte a Coalitiei aflate la guvernare .Cetatenii Romaniei parca au fost invitati , (in asta consta jocul politic in tacere facut de Presedinte )de catre spusele Premierului Ungariei, in a iesi in numar mare la vot spre a inlatura ,total, drumul politic al UDMR ce se poate transforma (in urma votului ) intr-o simpla organizatie locala .Este foarte posibil ca la anul sa avem alegeri anticipate . Presedintele Romaniei va puncta decisiv atunci cind este cazul .Se pare ca jocul a inceput inca de acum si parca Orban de Budapesta a devenit agentul electoral al partidelor de forta din politica romaneasca oferind prin aceste cuvinte o portita spre alegerile viitoare la care romanii vor participa in numar foarte mare .„ Fiecare pasare pe limba ei piere” este formula magica pusa la cale chiar de cei ce au inserat in discursul Premierului Orban zicerea cu pricina .Oare asa sa fie ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Și al doilea judecător care a despăgubit-o pe șefa instanței supreme a promovat la ÎCCJ

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...

Din dragoste de telemea

Asistăm la nebunia unui extremism găunos care se prezintă...