Braşovul va găzdui, în premieră naţională, unul dintre Fondurile pentru dezvoltare sustenabilă ale ONU, cel pe Sănătate, care va avea o valoare de până la 1 miliard de euro, lansarea înregistrării acestuia urmând să aibă loc pe 26 septembrie.
Anunţul privind alegerea Braşovului pentru crearea unui hub mondial pe Sănătate a fost făcut, marţi, de primarul municipiului, Allen Coliban, care a subliniat că este pentru prima dată când un astfel de fond vine în România şi că acesta va deschide pentru oraş o serie de oportunităţi de dezvoltare în domeniul medical, de la cercetare, până la domeniul farma.
„Dintre cele 17 domenii de dezvoltare sustenabilă, Sănătatea este unul dintre cele mai importante şi a fost primul dintre huburile anunţate de organismul Naţiunilor Unite, care a lansat această idee de index de dezvoltare sustenabilă globală. Prin acest instrument, naţiunile unite atrag investitori din toate domeniile, fonduri şi le direcţionează pe cele 17 domenii de dezvoltare sustenabilă. Ce mă bucur este că este prima oară când un astfel de fond vine în România şi că Braşovul îl va găzdui. Din acest fond, vom putea finanţa şi vom putea aduce la Braşov orice iniţiativă din zona de antreprenoriat, de inovaţie, care are legătură cu Sănătatea, dacă există dezvoltatori de aplicaţii, de tehnologii noi în domeniul medicinii, vor putea veni la Braşov să primească această finanţare de la ONU”, a explicat Coliban, citat de Agerpres.
Citește și: Blue Air suspendă zborurile care pleacă din România. Mii de pasageri afectați
El a subliniat că decizia de a aduce acest fond la Braşov este urmare a demersurilor pe care le-a făcut la ultima ediţie a Forumului Economic Mondial de la Davos, unde a transmis, printre altele, mesajul că Braşovul are de la cea mai importantă universitate din regiunea de centru a ţării, fabrică de medicamente şi până la platforme de dezvoltare pentru care caută investitori.
„Le-am arătat care sunt principalele direcţii de dezvoltare a Braşovului şi cum fiecare proiect (…) bifează câte două-trei obiectiv de dezvoltare sustenabilă. Feedbackul pe care l-am primit la Davos a fost că există primari în Europa de Est – şi multă lume a fost surprinsă – care folosesc acest instrument al obiectivelor de dezvoltare sustenabilă. După care am explicat de ce ar fi Braşovul o destinaţie bună pentru dezvoltatori în domeniul medicinii şi avem, pe de o parte, istoria românească în domeniul cercetării, al virusologiei – le-am prezentat printr-o trecere în revistă – şi pe de alta, Braşovul este un oraş deschis pentru investiţii, are foarte mult de oferit – de la platforma CET pe care am achiziţionat-o (pentru a o transforma în parc industrial – n.r.) şi până la infrastructura spitalicească, fie existentă, fie în dezvoltare, iar resursa umană este una bună, calificată, având cea mai mare universitate din regiunea centru. Totodată, Braşovul este în cele 25 plus 5 oraşe care pilotează implementarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă şi lucrul acesta ne-a ajutat pentru că am arătat ambiţie din partea comunităţii locale”, a punctat edilul braşovean.
Conform lui Roland Shatz (foto), fondator şi CEO al Global Sustainability Index Institute Foundation, există deja trei investitori interesaţi să contribuie la acest fond cu o sumă de până la 1 miliard de euro.
„Avem acum trei investitori care cu care am lucrat la Davos acum patru luni. Şi sunt capabili şi dispuşi să ofere o sumă totală de 1 miliard. Nu avem nevoie de această sumă la început, dar dacă vrei să faci lucrurile să funcţioneze, nu doar să funcţioneze în Braşov, ci să poate fi folosit şi în alte părţi ale lumii, atunci se dovedeşte destul de repede că lucrurile devin costisitoare. De aceea, am fost de acord să mergem cu aceşti parteneri. Şi ceea ce facem acum este să aşteptăm înregistrarea fondului, deoarece, în prezent, după cum ştiţi, conformitatea este foarte importantă şi trebuie să ne asigurăm că totul este corect. Deci, acest lucru se face acum şi ni se spune că lansarea soft a înregistrării va avea loc în trei săptămâni, pe 26 septembrie, cu o închidere a primei finanţări care va fi utilizată de World You End Day, care este 24 octombrie anul acesta. Asta avem acum. S-ar putea să fie mai mult”, a precizat Shatz.
Potrivit lui Shatz, cei trei primi parteneri în Fondul de investiţii, care „au un background în Sănătate”, sunt printre numeroşii potenţiali investitori care preferă să investească în partea de prevenţie medicală, care, în prezent, este finanţată doar cu 10% din sumele alocate pentru Sănătate de guverne.
„Nu aveţi idee câţi profesionişti care lucrează în sectorul Sănătăţii, care şi-au câştigat banii pe Coasta de Vest a Americii, de exemplu, şi care vor acum să îi investească mai degrabă în medicina naturală şi în prescripţia socială, decât în partea de 90%, pe care guvernele o acoperă într-un fel, un mod despre care noi, toţi, ar trebui, mai devreme sau mai târziu, să ne întrebăm guvernele dacă este încă stabilă”, a precizat Schatz.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!