De ce cutie 8+1 la BMW-urile Poliției. MAI: Agentul poate folosi mai bine stația de emisie recepție

Data:

Ministerul de Interne va achiziționa 600 de autoturisme BMW pentru Poliția Română, dar licitația este suspectă din cauza uneia dintre specificațiile autovehiculelor. Astfel, s-au calificat doar mașinile care dispun de cutie de viteză automată cu 8+1 trepte.

Câștigătorul licitației pentru cele 600 de autospeciale a fost Automobile Bavaria, firma controlată de Michael Schmidt, prieten cu președintele Klaus Iohannis. Compania a fost singura care a participat la licitație, ceilalți ofertanți fiind eliminați tocmai din cauza detaliului foarte specific al cutiei de viteză automate cu 8+1 trepte.

Automobile Bavaria va primi pentru aceste mașini 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni.

Citește și: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției

Licitația a ajuns la Parchetul European

Achiziționarea autovehiculelor a stârnit un scandal public, iar europarlamentarul Alin Mituța, membru REPER, a anunțat că a sesizat Parchetul European. De asemenea, președintele USR, Cătălin Drulă, a explicat cum se poate aranja ca la o licitație să iasă firma pe care o dorește conducerea unei instituții publice.

„Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație.

Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui.

Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde.

Ai putea.

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€?

Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469 mm”, a scris Cătălin Drulă.

Citește și: Poliția poloneză a cumpărat BMW cu aceleași specificații ca în România la un preț mai mic

Doar cu 8+1 trepte polițistul poate folosi stația de emisie-recepție corect

În acest context, Ministerul de Interne a explicat, ca răspuns la o întrebare a deputatului AUR Claudiu Târziu de ce a ales totuși autovehicule cu cutie automată cu 8+1 trepte.

„La elaborarea de către specialiștii IGPR a caracteristicilor pentru cutia de viteze s-au avut în vedere cerințe minimale (minim 8+1 trepte) în considerarea performanței acesteia, nefiind determinate exclusiv pentru o anumită marcă de autoturism.

De asemenea, cutia de viteze automată permite polițistului desfășurarea altor activități operative, în timpul conducerii, respectiv utilizarea stației de emisie-recepție și comanda semnalelor acustice și luminoase”, susține Ministerul de Interne.

Instituția mai susține că, totodată, doar cutia de viteze 8+1 rapoarte ar duce la o economie mai mare de carburant și o limitare a pierderii puterii motorului, aceasta menținând motorul în plaja de turație optimă, ceea ce se poate traduce prin realizarea unui consum redus.

Citește și: 600 de BMW-uri fac cât 2.062 de polițiști. Reacția sindicatelor din penitenciare

„Mai mult, un număr mai mare de trepte de viteză asigură, totodată, vehiculului cuplul de tracțiune mai apropiat de condițiile ideale de funcționare.

Din perspectiva considerentelor enunțate, s-a concluzionat că cea mai avantajoasă cutie de viteză pentru dotarea autovehiculelor de poliție, dintre cele puse la dispoziție de producătorii de cutii de viteze la momentul elaborării specificațiilor tehnice, era varianta de 8+1”, susține Ministerul de Interne.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos / Raul Giuglea

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cele mai mari amenințări cibernetice și cele mai afectate sectoare

Progresul înregistrat de transformarea digitală a adus inevitabil și noi amenințări de securitate cibernetică.

VIDEO Ce a lăsat în urmă avalanșa de la cabana Capra. Mașinile turiștilor au fost luate pe sus. 60 de persoane au rămas izolate

În cursul nopții trecute, pe DN7C, km. 106-107, în zona unei cabane, a avut loc o avalanșă de zăpadă. Aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Mai multe mașini au fost avariate.

Comisia Europeană: Ucraina poate conta pe contribuția Europei la reconstrucția unei țări mai reziliente

A trecut aproape un an de când Rusia și-a lansat invazia brutală. Un an de luptă pentru libertate, dar și un an al curajului legendar de care a dat dovadă poporul ucrain

Muzeul Național al Țăranului Român împlinește 33 de ani de la re-fondarea sa în 1990

Astăzi, 5 februarie, Muzeul Țăranului împlinește 33 de ani...