De la „liste negre” la crimă e doar un pas. Atacul AUR la jurnaliști, inacceptabil

Data:

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a mai trecut miercuri o linie roșie și a făcut un gest inacceptabil într-o societate democratică: a lansat un atac dur la publicația G4Media și a inițiat un clasament cu „cele mai toxice și false organe de presă”.

Pe pagina oficială de Facebook a partidului, AUR și-a îndemnat simpatizanții să indice publicațiile din România care nu le plac, iar în fruntea listei conducerea formațiunii a plasat G4Media.

Citește și: Campanie împotriva G4Media lansată de AUR, după ce ziarul i-a atribuit eticheta de „partid extremist”

Postarea a fost urmată de peste 3.000 de comentarii, în care fanii partidului au trecut pe „lista neagră” practic cam tot ce înseamnă presă centrală, de la Digi24 la Newsweek România, de la Hotnews la B1TV sau Pro TV.

Paradoxal, nu au scăpat nici măcar canalele care au promovat și încurajat intens AUR, cum au făcut Antena 3, România TV sau DC News.

Postarea publicată de AUR pe pagina sa oficială de Facebook

AUR trece, prin această incitare la ură și la agresivitate față de jurnaliști, încă o linie roșie extrem de periculoasă. Nu e prima dată când se întâmplă așa.

Tot AUR a incitat manifestanții anti vaccinare să ia cu asalt clădirea Parlamentului, pe 21 decembrie. George Simion și o mână de fani au încercat în ianuarie să intre peste primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și s-au înregistrat când au strigat scandarea xenofobă „Noi, românii, îți suntem stăpânii”.

Citește și: Încă un pas: De la „Heil Fritz!” la asaltul asupra Primăriei Timișoara

De asemenea, în urmă cu un an, un simpatizant al partidului a publicat, pe contul său de Facebook, un mesaj de amenințare cu moartea la adresa intelectualilor care au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau un „cordon sanitar politic” în jurul AUR.

În același timp, Călin Georgescu, propus președinte de onoare al partidului, elogiază pe față mișcarea legionară și face deschis propagandă pro-rusă.

Iar AUR, într-un comunicat oficial asumat, a declarat Holocaustul un subiect minor, contribuind la realimentarea urii față de evrei, în condițiile în care, oricum, prea mulți români nu au înțeles vina istorică pe care o are România față de evrei, din cauza crimelor comise înainte și în timpul celui de al Doilea Război Mondial de către politicieni români extremiști, în frunte cu mareșalul Ion Antonescu.

„Listele negre” încurajate oficial de AUR reprezintă un pericol real. Nu mai e vorba de o supoziție, de o speculație, de o exagerare. Disperați după atenție, încurajați de vidul de pe scena politică prinsă în răfuieli sterile, George Simion și colegii săi incită, deschis, la violență.

Iar de la violență pe Facebook la violență în stradă e un pas din ce în ce mai pic. Atunci când astfel de politicieni imaginează dușmani peste tot, e suficient ca un singur dereglat mintal din armata lor de simpatizanți să decidă să rezolve lucrurile pe cont propriu. Și să comită o crimă.

O crimă care va avea ca victimă un nevinovat, un om sau mai mulți aflați la momentul nepotrivit în locul nepotrivit, în aceste vremuri tot mai tulburi. Istoria e plină de ucigași care au acționat la incitarea unor persoane publice care le-au alimentat ura față de cei de lângă noi.

Redacția PressHUB condamnă acțiunea AUR și se declară solidară cu colegii de la G4Media și cu toate celelalte publicații incluse pe „lista neagră” inițiată de partid.

Vă invităm și pe voi să reacționați. Azi sunt jurnaliștii la țintă, dar mâine poți fi și tu.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
6 COMENTARII
  1. Sa ma treaca si pe mine pe lista aia, atunci. Nu’s jurnalist. Credeam ca sunt singurul din tzara care lupta impotriva lor. Ca niciodata, sunt mandru de orasul meu natal, in zi de doliu pentru Moldova, 24 ianuarie. Nici multietnica Timisoara, nici hipercivilizatul Cluj n’au facut asta.

  2. Ma scuzati, vor preluati ce spune un simpatizant AUR pe contul sau de facebook?? ESte o declaratie publica a unui lider de partid? Daca nu atunci de unde augumentarea asta ce aduce binisor a manipulare?
    La fel cum reusiti sa fluturati sperrietoarea legionarismului, doar pentru ca, vezi Doamna, asa cum scria newsweek, dintre liderii AUR se imbraca national, fapt care aduce, bineinteles a legionarism.
    Asa cum eu, daca am steagul Romaniei pe casa, mi-ar spune cineva ca sunt din familia lui Codreanu.
    Ma scuzati, dar ce faceti voi e o manipulare abjecta.

  3. fain. doar am vrut sa vad daca postati un comentariu care l-am facut si care este in dezacord cu ceea ce spuneti voi in articol. nu l-ati postat. Alegeti cometariile care va sunt favorabile. Atunci nici sa nu faceti pe victimele cand apareti pe listelele nu stiu carui bolund.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? PMP are un...

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste....

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la produsele lor de cloud computing | Aktual 24

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la...

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...