Eurodeputat UDMR: Tranziția europeană trebuie să țină cont de securitatea energetică și de competitivitate

Data:

Tranziția energetică la nivelul Uniunii Europene (UE) trebuie să fie, în primul rând justă, să aibă în centrul său interesele oamenilor și ale IMM-urilor.

Aceasta este părerea deputatului european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), care a participat la dezbaterea „Securitatea energetică și competitivitatea IMM-urilor” organizată, marți, de SME Europe în marja Congresului PPE care se desfășoară la Rotterdam.

Sărăcia energetică trebuie combătută

„Tranziția energetică trebuie să fie justă. Avem nevoie de programe concrete pentru finanțarea sectorului IMM și pentru regiunile mai puțin dezvoltate din UE. Impactul socio-economic al noilor reglementări europene din domeniul eficienței energetice, a mobilității, a tuturor elementelor din pachetul legislativ Fit for 55 este imens.

Acest impact trebuie atenuat prin politici publice europene care să susțină competitivitatea IMM-urilor, deoarece acest sector este cel care susține economia locală, IMM-urile sunt cele care creează cele mai multe locuri de muncă. De asemenea, este nevoie se susținerea persoanelor și a familiilor vulnerabile.

Sărăcia energetică trebuie combătută, inclusiv prin programe de acordare a unor compensații din bugetele naționale, dar și din bugetul UE”, a afirmat europarlamentarul UDMR, prim-vicepreședinte al SME Europe.

La dezbatere a participat și fostul ministru pentru Energie Răzvan Nicolescu, membru în board-ul  Institutului European pentru Inovație și Tehnologie. Potrivit acestuia, în tranziția energetică, UE trebuie să urmărească trei obiective în mod egal și simultan, respectiv securitatea energetică, competitivitatea și decarbonarea.

Citește și: Judecătoarea Elena Costache în cursa pentru CSM: „Consider că nivelul actual de salarizare nu reflectă importanța judecătorului român”. Ea încasează 3.800 de euro pe lună

Tranziția energetică are un important caracter strategic

„UE are nevoie de o politică energetică comună care să țină cont în aceeași măsură de trei priorități: decarbonare, securitate energetică și competitivitate. Continuând să acordăm atenție doar uneia dintre cele trei facem o mare greșeală care va genera pierderea încrederii și a sprijinului oamenilor pentru o tranziție inteligentă cu emisii scăzute”, a subliniat Răzvan Nicolescu.

Iuliu Winkler a mai vorbit despre faptul că tranziția energetică are un important caracter strategic pentru UE și toate statele membre.

„Ne aflăm într-o schimbare profundă și ireversibilă care este accelerată de războiul din Ucraina. Este nevoie de reducerea dependențelor UE de Rusia. Aceste dependențe, prea mari, reprezintă vulnerabilități, așa cum se și vede azi”, a spus deputatul european.

Instrument esențial

În opinia sa, politica comercială a UE este un instrument esențial în realizarea obiectivelor Pachetului verde, în înfăptuirea tranziției energetice și în reducerea dependenței de combustibilii fosili.

„Îndeplinirea obiectivelor Pactului verde presupune accesul UE la materii prime din piețe îndepărtate geografic. Pentru aceasta avem nevoie de noi acorduri comerciale ale UE cu țări precum Chile și Mexic, Australia și Noua Zeelandă”, a adăugat deputatul european.

Printre participanții la dezbaterea „Securitatea energetică și competitivitatea IMM-urilor” s-au mai numărat europarlamentarul slovac Ivan Štefanec, președintele SME Europe, Paul Rübig, președinte de onoare al SME Europe, membru în Comitetul Economic și Social European, și  Peter Hefele, director politic al Centrului „Wilfried Martens”.

Citește și: Modernizarea unei școli, blocată de o ceartă dintre autoritatea guvernamentală și primărie. Sute de elevi, obligați să facă naveta

Mihaela Mihai
Mihaela Mihai
Mihaela Mihai - jurnalist la Gazeta de Dimineață, cu o experiență în presă de peste 10 ani. Am colaborat, de-a lungul timpului, cu o serie de publicații locale, dar și cu cele din partea de vest a țării. De asemenea, am avut colaborări și cu posturi locale de televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

VIDEO Ce a lăsat în urmă avalanșa de la cabana Capra. Mașinile turiștilor au fost luate pe sus. 60 de persoane au rămas izolate

În cursul nopții trecute, pe DN7C, km. 106-107, în zona unei cabane, a avut loc o avalanșă de zăpadă. Aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Mai multe mașini au fost avariate.

Comisia Europeană: Ucraina poate conta pe contribuția Europei la reconstrucția unei țări mai reziliente

A trecut aproape un an de când Rusia și-a lansat invazia brutală. Un an de luptă pentru libertate, dar și un an al curajului legendar de care a dat dovadă poporul ucrain

Muzeul Național al Țăranului Român împlinește 33 de ani de la re-fondarea sa în 1990

Astăzi, 5 februarie, Muzeul Țăranului împlinește 33 de ani...

VIDEO Noi proteste la Tel Aviv. Mii de oameni au manifestat împotriva lui Netanyahu

Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în centrul oraşului Tel Aviv, pentru a cincea săptămână consecutiv, contra reformelor judiciare controversate pe care le are în vedere guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.