Minima moralia: (măcar) fără abuzatori de copii aleși în funcții publice!

Data:

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Invitat azi în Arena PRESShub este Cătălin Teniță, deputat REPER.

UPDATE: Proiectul de lege care interzice persoanelor care au săvârșit infracțiuni împotriva minorilor să candideze în funcții publice a primit raport favorabil în Comisia pentru Administrație a Camerei Deputaților. Textul a fost îmbunătățit printr-un amendament propus de PNL și inițiatori.

Acum, formula este: «persoanele condamnate pentru infracțiuni împotriva copiilor nu pot candida și nu pot fi alese în funcții publice», ceea ce înseamnă că va exista un filtru suplimentar, la nivelul Autorității Electorale Permanente.

Propunerea de lege merge acum în Comisia Juridică pentru ca această modificare să fie aprobată, acolo existând deja un raport preliminar favorabil. După acest pas, proiectul de lege poate ajunge la vot în Camera Deputaților, cameră decizională.


Știați că, în România, prădătorii sexuali de copii pot fi aleși în funcții publice?

Nu știați.

Marți este o zi decisivă pentru cum vom alege să protejăm copiii României prin fapte, nu prin vorbe. Azi se dă votul pe un proiect de lege care interzice pedofililor să candideze în funcții publice.

Când vorbim despre reprezentativitatea aleșilor, spunem de multe ori că ei sunt oglinda națiunii.

Pornind de la această premisă, dacă ar fi să ne raportăm la numărul de persoane înscrise în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale (cuprinzând aproape 62.000 de persoane), am putea spune că aceștia ar trebui să aibă propriul reprezentant, fiind foarte aproape de norma de reprezentare pentru un deputat.

Citește și: EXCLUSIV. Câți agresori sexuali sunt în Registrul național din România. Cel mai bătrân are 98 de ani

Ironic sau nu, în România avem cel puțin două cazuri de aleși locali care au fost condamnați pentru infracțiuni sexuale contra unor victime minore. Acești oameni nu pot în nici un caz fi oglinda societății, fiind complet viciați în moralitatea lor.

Cum poate un părinte să mai stea liniștit când liderul comunității – primarul, este pedofil dovedit?

Toți părinții, indiferent de educație sau de statut social, se trezesc cu ideea aceasta dimineața: „Eu muncesc pentru ca, acum și peste ani, copiilor mei să le fie bine. Să muncească mai puțin, să câștige mai bine, să se bucure de viață mai mult. Și mai presus de toate, vreau ca ei să fie cât se poate de bine protejați.” 

Atât de importantă este chestiunea aceasta, încât e codificată în Constituția României ca regimul special de protecție al minorilor („Art.49 alin.1): Copiii și tinerii se bucură de un regim special de protecție și de asistență în realizarea drepturilor lor.”)

Acum mai mult de un an, la începutul verii anului 2021, un pedofil condamnat pentru pornografie infantilă devenea primar. Mai mult, respectiva persoană a întreținut relații sexuale cu o minoră de 13-14 ani, pe care ulterior a șantajat-o cu fotografiile în ipostaze intime.

În acel moment eram în discuții cu cei de la „Salvați Copiii” pentru a veni împreună cu mai multe proiecte legislative care să prevină asemenea situații absolut abominabile.

Una dintre discuții privea limitarea posibilității de a participa în alegeri a celor condamnați pentru abuzuri sexuale împotriva minorilor. În noaptea aceea am scris un draft de expunere de motive, precum și modificările la legile electorale. 

Le-am rafinat apoi cu colega mea co-ințiatoare, Diana Stoica. Și ne-am apucat să strângem semnături de la toate partidele.

Proiectul a fost bine primit. A luat avize pozitive de la entitățile „tehnice” (Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ), a trecut cu bine de Senat, a luat avize pozitive la Camera Deputaților și un prim raport pozitiv din cele două decisive, cel de la Comisia Juridică.

A rămas însă agățat la un ultim raport, cel din Comisia de Administrație, acolo unde domnul Florin Roman (PNL) s-a arătat sceptic. Drept pentru care s-a preferat o amânare sine-die pentru a nu afecta raporturile din interiorul coaliției.

Acum însă, la momentul în care scriu aceste rânduri, proiectul apare din nou pe ordinea de zi a Comisiei de Administrație, marți, 4 octombrie. Mă bucur că doamna președintă de comisie, Simona Bucura, l-a repus în discuție. Știu că personal dânsa susținea această inițiativă.

Știu că scandalul din ultimele zile, legat de deputatul PSD care a fost prins în pat cu un minor și exclus din partid, va face ca cei care își vor da voturile să se gândească temeinic la alegerea lor.

Citește și: PSD l-a exclus pe deputatul Bălășoiu, fotografiat în ipostaze intime cu un băiat

Cred că este o zi decisivă pentru modul în care alegem să susținem niște valori.

Cu toții spunem că cei mai importanți pe lume sunt copiii. Ai noștri și ai celorlalți. 

Este momentul să demonstrăm că ne pasă și că nu sunt doar vorbe. Hai să scăpăm măcar de acele cazuri care otrăvesc o comunitate. Hai să îi eliminăm din fruntea comunităților pe acești prădători sexuali fără remușcări care își bat joc de copiii acestei țări.

Este un prim pas în asanarea unei societăți.

Poate e greu de definit care ar trebui să fie prioritățile de investiții în infrastructură, poate e dificil de discutat despre avantajele și dezavantajele diferitelor modalități de taxare, poate ne putem disputa diferite teorii despre organizarea judiciară.

Dar în privința prădătorilor sexuali de minori lucrurile sunt limpezi ca lumina zilei: nu trebuie să apară pe buletinul de vot, nu au ce căuta la conducerea țării sau a comunităților!

Este minimul de decență pe care îl datorăm copiilor noștri. Și este în același un lucru mai important chiar decât hrana sau educația pe care le putem oferi: protecția.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cătălin Teniță
Cătălin Teniță
Cătălin Teniță este deputat REPER.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...