Alianța PSD-PNL-UDMR a adoptat legea privind desființarea Secției speciale fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția

Data:

Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). USR a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Au fost înregistrate 86 de voturi „pentru”, 37 ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat, pe 21 februarie, de Camera Deputaţilor, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori aleși de Plenul CSM.

Înainte de vot s-a luat în discuție proiectul depus de USR care ar fi desființat SIIJ fără a veni cu noua structură propusă de ministerul Justiției. Robert Cazanciuc de la PSSD a precizat că partidul său nu va vota această lege deoarece încalcă independența justiției.

Temerile avocatului Fenechiu

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a încercat să explice de ce este nevoie de o nouă structură de anchetare a magistraților. Astfel, el și-a exprimat îngrijorarea față de dosarele aflate în custodia SIIJ și a arătat că, fără a preciza sursa, că înainte de înființarea SIIJ existau procurori de la DNA remunerați supliementar dacă trimiteau în judecată judecători. Apoi el a pomenit de raportul Inspecției Judiciare care ar devoalat presupuse „abuzuri ale DNA”, fără să precizeze că instanțele de judecată nu au intrat pe fondul dosarului după ce raportul a fost atacat de DNA în justiție. „Justiția din România are nevoie de liniște”, a declarat Fenechiu de la tribuna Seantului.

Citește și: DNA despre desființarea SIIJ: soluția adoptată de guvern vizează înlocuirea unei structuri cu alte 16

La rândul lui, senatorul Radu Mihail de la USR a declarat că noul SIIJ este „un buton la îndemâna politicienilor, politicieni speciali în fața justiției. Prin acest proiect de lege vă asumați sabotarea democrației în România”, a precizat Radu Mihail.

După vot, USR a anunțat că va ataca la CCR legea privind SIIJ și acuză că e vorba despre ”reînființarea” Secției Speciale.

Teama de DNA

Senatoarea USR Simona Spătaru a arătat că teama politicienilor de DNA este cea care îi impinge să voteze menținerea SIIJ într-o altă formă, mai puternică și mai eficientă. „Am o singură întrebare pentru actuala coaliție: Cine se teme de DNA? Actuala coaliție se teme de DNA. PSD, PNL și UDMR se tem de DNA! De ce? Pentru că toate faptele mari de corupție au întotdeauna în jurul lor faptele politicienilor și oamenilor de afaceri care-i susțin! Marea majoritate a magistraților din România nu își dorește o secție specială de investigare a magistraților. Marea majoritate a magistraților sunt oameni onești și își doresc ca la CSM și în fruntea statului, a Ministerului Justiției, să fie oameni care să apere justiția, să apere oamenii, să apere Constituția”, a arătat Spătaru.

De menționat est efaptul că senatorii nu au așteptat răspunsul Comisie de la Veneția care ar urma să se pronunțe pe proiectul de lege peste câteva zile.

„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, prevede proiectul.

Citește și: Trei asociații ale magistraților cer Guvernului și CSM să aștepte avizul de la Veneția înainte de desființarea SIIJ

Potrivit sursei citate, proiectul de lege menţionează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Citește și: CSM a cerut și Predoiu a acceptat ca magistrații să-și aleagă anchetatorii

Citește și: Elveția va pune în aplicare toate sancțiunile decise de UE împotriva Rusiei

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari tras de...

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate 

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate...