Parlamentul European a votat rezoluția în care solicită acordarea statutului de stat candidat la UE pentru Moldova

Data:

Plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova, a anunțat Biroul de presă al PE.

În rezoluție adoptată joi, Parlamentul salută cererea Moldovei de aderare la UE, afirmând că țara se află pe calea cea bună în ceea ce privește adoptarea reformelor esențiale.

Textul afirmă că Republica Moldova a fost afectată în mod disproporționat de războiul rusesc din Ucraina vecină. Acest lucru se datorează în principal sosirii a peste 450.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei, dintre care aproape 100.000 rămân în Republica Moldova, dar și din cauza diminuării schimburilor comerciale și a creșterii prețurilor la energie și transport.

Eurodeputații solicită UE să ofere mai mult sprijin țării, prin intermediul unei noi asistențe macrofinanciare, al unor măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor și a comerțului și al unui sprijin continuu pentru gestionarea refugiaților și în scopuri umanitare.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul salută cererea oficială a Republicii Moldova de aderare la UE depusă pe 3 martie anul acesta și afirmă că UE ar trebui să îi acorde statutul de țară candidată, în conformitate cu articolul 49 din TUE și „pe baza meritelor”. Între timp, Uniunea Europeană și Republica Moldova ar trebui să își continue eforturile de integrare a țării pe piața unică a UE și de consolidare a cooperării sectoriale.

Eurodeputații solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova asistență deplină pe durata acestui proces și apreciază că autoritățile moldovene se află pe calea cea bună prin adoptarea unor reforme-cheie, în special în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile omului.

Citește și: Revizuirea tratatelor UE este necesară pentru implementarea propunerilor Conferinței privind viitorul Europei

Iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul român Siegfried Mureşan (grupul PPE), a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

“În rezoluția votată astăzi cu largă majoritate de Parlamentul European solicităm acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene. Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova”, a transmis joi Siegfried Mureşan, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Parlamentul European încearcă să transforme cele 27 de alegeri separate din prezent, într-un singur scrutin european

Creșterea temerilor legate de evoluțiile din Transnistria

Rezoluția Parlamentului European exprimă, de asemenea, profunda îngrijorare cu privire la evoluțiile recente de pe teritoriul regiunii Transnistria, care a înregistrat o serie de „incidente de securitate” în luna aprilie, considerate de eurodeputați drept acte provocatoare periculoase într-o situație de securitate extrem de volatilă.

“Eurodeputații reiterează, de asemenea, sprijinul Parlamentului pentru o „soluționare politică cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean”, și anume bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și pe retragerea forțelor rusești staționate acolo. Parlamentul subliniază că este inacceptabil ca Rusia să folosească aprovizionarea cu gaze ca armă pentru a exercita presiuni politice asupra Republicii Moldova, pentru a influența traiectoria politică și orientarea geopolitică a țării, în special după recenta instalare a guvernului pro-vest al țării. Deputații solicită Comisiei și țărilor UE să sprijine Moldova în asigurarea independenței sale energetice, a conectivității, a diversificării și a eficienței sale energetice, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie”, a transmis Biroul de presă al PE.

Citește și: Eurodeputații avertizează: regimurile autoritare pot aplica sisteme de inteligență artificială pentru supravegherea în masă

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Reforma pieței energiei electrice din UE. Măsuri de protecție pentru consumatori adoptate de Parlamentul European

Reforma pieței energiei electrice din UE, adoptată de Parlamentul...

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova...