PressHub – refugiu și ecou pentru presa locală independentă

Data:

PressHub, azi o rețea cu peste 30 de redacții și freelanceri, a devenit un refugiu pentru jurnaliștii care vor să dezvăluie corupția din orașul lor și care nu se lasă intimidați de baronii locali.

S-a încheiat zilele trecute o nouă ediție a Școlii de Vară de la Sighet organizată de Fundația Academia Civică la Memorialul victimelor comunismului de aproape trei decenii, grație proiectului imaginat de Ana Blandiana și de Romulus Rusan. În ultimii ani, partenerul școlii a fost Freedom House România, organizație care a asigurat participarea unor conferențiari pentru prezentarea istoriei recente în fața studenților.

Citește și: Memorie pe timp de război. Când victimele încep să vorbească

Desfășurată sub genericul Festival of UnSettled Ideas, Școala de vară a avut, pe lângă conferințele și dezbaterile susținute în fața studenților de la UNATC și de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj de Ana Blandiana, Oana Pellea, Armand Goșu, Ruxandra Hurezean, Liviu Țîrău, Virgiliu Țîrău și subsemnata, o componentă artistică impresionantă: două spectacole performance realizate de studenții UNATC, coordonați de profesorii Ana Maria Nistor, Răsvana Cernat și Radu Apostol.

Jucate în incinta Memorialului, fosta pușcărie a deținuților politici de la Sighet, spectacolele performative Și atunci oamenii au devenit păsări și Dușmancele poporului au reconstituit sensibil teroarea închisorilor comuniste.

Citește și: Plimbare prin orașul unde se prinde harta în cui. Cum a străbătut Sighetu Marmației 30 de ani de libertate

Adesea, știrile despre evenimente ca o școală de vară, fie ea și specială, rămân îngropate sub avalanșa de știri politice sau sociale. Rareori, știrile ajung la publicul din alte locuri decât cel unde se desfășoară. Cum lumea e tulburată de un război purtat de Rusia în inima Europei, ierarhia știrilor este determinată de evenimentele externe.

Comentariul integral poate fi citit în Revista 22.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.
7 COMENTARII
  1. cam 2 ore in urma am scris un comentariu la acest articol, pe „Revista 22″, insa nu a fost admis(deobicei apr in 2-3 zile, dar se vizualizeaza instantaneu, la postare, ceace NU s-a intamplat azi, asa ca incerc sa-l reformulez aici, de fapt spuneam ca o saptamana in urma(or so) nici nu stiam de existenta acestui site(PH), dar ca , articolul autoarei, imi comfirma impresia mea (de bine), datorita faptului ca pagina nu cenzureaza criticile la adresa autorului si a articolului si permite chiar si lingusitorilor(catre VIP-urile politice) sa-si castige ” onest”, existenta, in general aceasti indivizi sunt din tagma Om -de-bine si Gica-Contra, care sunt platiti la numarul de interventii, impotriva comentatorilor obiectivi( adica incercarea de reducere la tacere, prin intimidare, insulte, etc.)…Mai departe, pasam un comentariu ( de la „Imparatul de la…”), cel cu „De la Mures pan’ la Prut ,/ E plin de botosi cu rat”///Mai jos, un comentariu pe care am vrut sa-l postez la titlul respectiv, insa m-am retinut, citind ca autorul este „ofiter in rezerva”…si punct, nu ne spune ce fel de ofiter, cati ani a „lucrat” , ce pensie are, etc…adica nu vreau sa-i dau nici cel mai redus credit, pana nu stiu CINE E!
    Televiziunea rămâne principala sursă de știri pentru europeni. Crește online-ul | Eurobarometru
    (Articol scris de: IIon Lucian Petras)___–-____
    Video Killed the Radio Star
    Oh, a, oh
    Oh, a, oh
    I heard you on the wireless back in fifty two…”Piesa(de rezistenta) scrisa de 3 Englezi(The Buggles) in care se vorbeste despre „decaderea” radioului si preluarea puterii de video…Piesa, un cantec cu conotatii sociale, asa cum sunt multe din piesele celebre ale Englezilor ,unele profetice( precum Go West-Pet Shop Boys), sau descriptive ale unor situatii extreme ale psihiculul uman, precum „Breakdown” -Alan Parson Project*, care intr-una din inregistrari l-a folosit pe vocalistul Alan Clarke , de la The Hollies-celebri cu „The Air that I breathe”(AP-un geniu -in general- precum si tatal sau care a fost unul dintre analistii britanici, care au decodificat multe coduri secrete, ale nazistilor)

  2. acest comentariu, la „Democratia sub pachetul de legi al Romaniei educate(Raluca Alexandrescu-Revista 22)” l-am postat pe R-22, a fost previzualizat, dar nu exista nicio garantie ca va aparea, poimaine sau maine.Asa ca !(i.e. play safe)… „Din perspectiva tinerilor absolvenți de liceu care doresc azi să plece la studii în străinătate, dacă au posibilitatea să o facă, iar mâine aleg să părăsească definitiv România,…”___–___bine punctat, as indrazni sa dau procente, probabil ca nici 5% NU ” au posibilitatea sa o faca”, insa peste 50%(as zice „la sigur”) se gandesc permanent sa plece din Romania, si cred ca cel putin 20% chiar pleaca,cea ce -din start – este o greseala, Romania are in esenta ei multe oportunitati(fizice=materiale si umane) sa existe ca o tara model, insa -chiar si acesti tineri- se lasa dusi de nas , exact de ce are mai pervers Romania, politicienii si de ieri si de azi, si-probabil- si de maine…”Lupta se da acolo, acasa”, odata plecati, apetitul pentru o tara mai buna scade, se rezuma la trimis ceva bani celor ramasi acasa, bani-de multe ori- castigati cu mult prea multa truda, nejustificata…Inca odata, „LUPTA SE DA ACASA”, doborati clasa politica , armata si popimea si NUMAI ASTFEL, veti fi liberi si etalon de prosperitate…

  3. La masa bucatelor se aseza cine poate . Deocamdata nu vedem aparitia unor texte surprinzatoare aparute pe PRESShub ce ar oferi posibilitatea cititorului de a se informa corect . Prea multe texte ce ne prezinta trimiteri directe la persoane fara a incerca sa diferentieze sentimentalul de adevarul pur .Marile teme par a fi ocolite iar neinsemnatele evenimente , colaterale , de forma de prin lume adunate si apoi lumii date nu capteaza interesul nimanui .Am incercat sa aduc in fata cititorilor dorinta de a raspunde de a comenta cite ceva pe acest SITE .Vom continua sa ne exprimam avind ca si intentie punerea in pagina a unor noi modalitati de intelegere paralele textelor aduse in discutie fara a cauta sa criticam pe nimeni sau sa contracaram neadevaruri la care se adauga si epitete nedorite ce ar putea fi parte a neintelegerii in cazul unor comentarii .Asteptam articole de forta ce prezinta situatii verificabile si nu ideile nastrusnice ce favorizeaza fakeul .

  4. Viitorul șef al NATO: Cu câte femei se bate Iohannis(…)___––___nu stiu cu cate femei se bate i-hanul patriei, insa este clar ca SE BATE PE BURTA cu ciuca si ciolacu asa cum -la fel de evident- se bate cap-in-cap, cu Barna si alti cativa…Am adus si acest titlu(sugestiv din capul locului, nici nu am citit articolul) si comentariu aici, pentru ca imi place concentrarea comentariilor mele(in cat mai putine locuri, dar cu stegulet), fapt derivat din necesitatea si aplicarea conceptului de pragmatism, sau-altfel zis-, aplicarea proverbului cu Muntele si Mahomed…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lansarea Programului Național de Transplant Hepatic la Cluj |Monitorul de Cluj

Lansarea Programului Național de Transplant Hepatic la Cluj a...

Unde aleg românii să călătorească de Paște | Monitorul de Cluj

Unde aleg românii să călătorească de Paște, 1 Mai...

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare | Eurobarometru

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul...