Se întâmplă și lucruri bune la Strehaia: iluminatul public, modernizat cu bani europeni

Data:

Investiție importantă în orașul Strehaia, din județul Mehedinți. Locuitorii beneficiază de un sistem de iluminat public modern și eficient, datorită fondurilor europene atrase de autoritățile locale.

Astfel, s-a reușit înlocuirea iluminatului stradal existent cu soluții mult mai eficiente energetic, prin care va fi redus consumul de energie electrică, precum și costurile de exploatare și mentenanță. 

Mai exact, rețeaua de iluminat public a fost extinsă și toate lămpile din oraș au fost înlocuite cu unele noi, 1.759 la număr, cu tehnologie LED, eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

De asemenea, au fost instalate 44 de panouri fotovoltaice pe stâlpii montați pe strada  Mihai Viteazu și a fost implementat un sistem de dimming și telegestiune a iluminatului stradal. 

Citește și: Modernizarea unei școli, blocată de o ceartă dintre autoritatea guvernamentală și primărie. Sute de elevi, obligați să facă naveta

Consumul anual de energie va scădea cu peste 50%

Proiectul derulat de Primăria orașului Strehaia a avut o valoare totală de aproximativ 5,3 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 5,2 milioane de lei.

„Era un proiect necesar, pentru că aveam un sistem de iluminat public vechi, ce necesita  intervenții periodice, extrem de costisitoare. Cu ajutorul fondurilor europene pe care le-am obținut prin  Programul Operațional Regional, am reușit să implementăm un sistem de iluminat performant, care ne  permite să facem economii importante de energie și să direcționăm banii pe care îi economisim către  alte proiecte și investiții importante pentru oraș.

Citește și: Coaliția de guvernare va cere Comisiei Europene renegocierea PNRR pentru a introduce proiecte de irigații și gazele din Marea Neagră

Din calculele pe care le-am făcut, consumul anual de energie primară în iluminat public va scădea cu peste 50% față de perioada anterioară implementării  proiectului. Va scădea, de asemenea, și nivelul gazelor cu efect de seră, cu peste 40%”, a declarat Ioan Giura, primarul orașului Strehaia.

Reabilitarea unei școli

Pe lângă proiectul pentru modernizarea și reabilitarea sistemului de iluminat public, grant de 1,1 milioane de euro, Primăria orașului Strehaia mai are în implementare alte două proiecte prin POR  2014-2020, unul pentru creșterea eficienței energetice a sediului administrației publice locale, prin  reabilitarea, consolidarea și dotarea clădirii, grant de 300.000 de euro, și unul pentru reabilitarea,  extinderea și dotarea Școlii Generale „Mihai Viteazu”, grant de 1,2 milioane de euro

Marius Daea
Marius Daea
Marius Daea este jurnalist cu o experiență de peste 27 de ani în presa scrisă, radio și TV. A început în anul 1993, ca reporter corespondent din Gorj pentru Radio România Oltenia Craiova. Din anul 1998 și-a continuat activitatea profesionalî ca reporter și realizator TV la Antena 1 Târgu Jiu. Din 2004 până în 2010 a fost directorul acestei stații locale. Marius Daea este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene. Este membru al Earth Journalism Network Washington DC, Internews Europe Londra și al Clean Energy Wire Berlin. De asemenea, membru asociat al Federației Europene pentru Jurnalism de Știință. Lucrează ca reporter freelancer de investigație pentru Newsweek Romania.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: