Trei BMW-uri noi ale Poliției, implicate în accidente rutiere în primele 6 luni de folosință

Data:

Trei BMW-uri noi ale Poliției, dintre cele 600 cumpărate de Ministerul de Interne, au fost implicate în accidente rutiere în primele șase luni de când au intrat în folosința Poliției Române.

Prima tranșă de autospeciale BMW Seria 3 a ajuns la polițiști la finalul lunii martie anul acesta. Primul accident a avut loc după numai o lună, la Cluj-Napoca. Cel mai recent s-a petrecut la 1 august, la Adjud.

„În perioada 01.01-23.08.2023, trei autospeciale marca BMW, din dotarea structurilor de poliție rutieră, au fost implicate în accidente rutiere.

În prezent, sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-au produs accidentele, sub supravegherea procurorului desemnat din cadrul unității de parchet competente”, a prezicat Inspectoratul General al Poliției Române, la solicitarea PRESShub.

Citește și: Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas de la Crevedia, reținuți de procurori

Accident mortal cu un BMW al Poliției

Din cele trei BMW-uri noi ale Poliției, parte din lotul celor 600 achiziționate de Ministerul de Interne, al treilea a fost implicat într-un accident rutier mortal, pe DN 2, unul dintre cele mai periculoase drumuri din România.

„În jurul orei 13:37, pe 1 august, o autospecială din cadrul IPJ Suceava care se deplasa pe Drumul Național 2 – E85, din direcția București către Suceava, la intersecția cu DN 11 A (în afara municipiului Adjud, la intersecția cu DN 11A, la km 233+800), a fost acroșată de un alt autovehicul care ar fi pătruns de pe un drum secundar.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea a două persoane aflate în autoturismul care a pătruns pe DN 2. Cele două victime au fost transportate la spital.

Una dintre victime, o femeie de 52 de ani, pasageră în autoturism, a decedat la Spitalul Municipal Adjud”, a menționat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

1.289 de contravenții, date de echipajele din BMW

PRESShub a întrebat câte autospeciale BMW au fost folosite pentru a urmări și imobiliza persoane care au încălcat legea și au fugit de agenții de poliție.

„Menționăm că, în primele 7 luni ale anului 2023, la nivel național, au fost constatate 1.289 de contravenții pentru nerespectarea semnalelor, dispoziţiilor şi indicaţiilor poliţistului rutier”, a răspuns IGPR.

Citește și: Un poliţist băut şi pozitiv la două substanţe interzise a accidentat o femeie în Caracal

600 de BMW-uri achiziționat de Poliție cu scandal

Achiziția celor 600 de autospeciale BMW pentru Poliție a fost realizată în condiții controversate. Licitația a fost considerată suspectă din cauza uneia dintre specificațiile autovehiculelor. Astfel, s-au calificat doar mașinile care dispun de cutie de viteză automată cu 8+1 trepte.

Câștigătorul licitației pentru cele 600 de autospeciale a fost Automobile Bavaria, firma controlată de Michael Schmidt, prieten cu președintele Klaus Iohannis. Compania a fost singura care a participat la licitație, ceilalți ofertanți fiind eliminați tocmai din cauza detaliului foarte specific al cutiei de viteză automate cu 8+1 trepte.

Automobile Bavaria va primi pentru aceste mașini 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni.

Citește și: De ce cutie 8+1 la BMW-urile Poliției. MAI: Agentul poate folosi mai bine stația de emisie recepție

Parchetul Uniunii Europene și DNA cercetează contractul, în urma unei reclații depuse de europarlamentarul Alin Mituța.

Citește și: Achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne, verificată de Parchetul European și DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au. A început campania electorală

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Biroul Electoral al...

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia. Ministrul...