VIDEO Președintele FITS a primit prima distincţie de excelenţă acordată de Ministerul Culturii

Data:

spot_img

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, actorul Constantin Chiriac, director al Teatrului Naţional „Radu Stanca”, este primul român care a primit, sâmbătă, o distincţie de excelenţă din partea Ministerului Culturii.

Diploma şi trofeul de excelenţă i-au fost înmânate de ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi fostul ministru Lucian Romaşcanu.

„Noi am fost tot timpul tributari Cotrocenilor când trebuia să dăm ceva cuiva şi atunci am zis să refacem, la nivelul Ministerului Culturii, ceva, o distincţie, o decoraţie, care este permisă de lege. (…) Şi atunci am înfiinţat o diplomă de onoare şi o distincţie de excelenţă.

Domnul Constantin Chiriac – sunt bucuros să îl anunţ că este prima distincţie de excelenţă pe care o dă Ministerul Culturii, în sine, un obiect de artă, pentru că diploma este pictată de pictoriţa Mirela Trăistaru, iar trofeul este creat de marele maestru al sticlei, Ioan Nemţoi, deci sunt obiecte de artă, care vin să răsplătească un om cu adevărat special”, a declarat fostul ministru al Culturii Lucian Romaşcanu, potrivit Agerpres.

El l-a numit pe Constantin Chiriac „instituţia Constantin Chiriac”, pentru contribuţia lui la înfiinţarea şi dezvoltarea celui mai mare festival al artelor spectacolului din România, al treilea ca mărime din Europa, potrivit organizatorului FITS.

Raluca Turcan a subliniat că actorul „Constantin Chiriac este un adevărat ambasador al culturii româneşti”.

YouTube video

Citește și: Prigojin se răzgândește brusc și pune capăt rebeliunii militare din Rusia

„Constantin Chiriac este un adevărat ambasador al culturii româneşti. (…) Şi nu cred că este o exagerare să afirm că Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este, în acest moment, unul dintre cele mai relevante festivaluri de teatru din lume, iar Sibiul şi prin Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este unul dintre cele mai atrăgătoare oraşe europene, oraşe care reuşesc să se dezvolte prin cultură. (…)

De aceea, această zi este o zi a dialogului, a recunoaşterii, aşa cum este întreg Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

La începutul acestui an, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a iniţiat demersuri de a oferi domnului Constantin Chiriac o distincţie de excelenţă din partea ministerului, o distincţie de excelenţă care, de fapt, consemnează printr-un trofeu şi o diplomă toate trăirile noastre pozitive şi toată aprecierea pe care o avem faţă de munca domnului Constantin Chiriac, faţă de performanţa domniei sale, faţă de viziunea, de capacitatea de deschidere a culturii pentru oameni şi faţă de rolul pe care îl are la consolidarea unui renume emblematic pentru oraşul Sibiu şi pentru o educaţie din ce în ce mai bună pentru ţara noastră”, a afirmat Raluca Turcan.

Înmânarea distincţiei de excelenţă a avut loc sâmbătă în cadrul unei conferinţe de presă, prima din istoria de 30 de ani a FITS la care au participat şi fostul şi actualul ministru al Culturii.

„Văd pentru prima dată în istoria post-decembristă dialog între un ministru şi celălalt. Există o continuitate şi o dorinţă ca excelenţa, la nivelul acestei ţări şi din nefericire vorbim aici, numai de cultură, să poată să dea roade. Chiar mă rog Domnului să se întâmple asta! E un moment istoric”, a punctat preşedintele FITS, Constantin Chiriac.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu înseamnă peste 800 de evenimente în aproximativ 80 de locuri, la care vor participa în jur de 5.000 de artişti şi invitaţi din 75 de ţări, timp de 10 zile, în perioada 23 iunie – 2 iulie, potrivit organizatorilor.

Actorul Constantin Chiriac este cel care a înfiinţat FITS.

Citește și: Fotograful Vadim Ghirdă, premiat cu Pulitzer: „Dacă eșuăm ca grup, nu va avea nici o semnificație că unul s-a descurcat ceva mai bine”

Povestea FITS a fost spusă de Constantin Chiriac într-un interviu acordat recent Agerpres.

„Când a venit această mare schimbare, ce-o fi fost, revoluţie, lovitură ş.a.m.d., ştiţi bine că Sibiul a fost un teatru de război graţie faptului că am avut conducătorul pe care l-am avut şi care, din fericire, a apărat situl istoric al Sibiului, pentru că el a venit cu datoria, cu sarcina clară că trebuie dat jos situl istoric. Eram aici în 1986, când era prim-secretar şi a fost dată jos Cazarma (Cazarma 90 – n.r.), pentru că era a doua clădire din Imperiul Habsburgic care trebuia dată jos. Era un simbol al Imperiului Habsburgic. Când a venit Revoluţia, aici erau cele mai mari ateliere, în prelungirea cabinei portarului, care au ars. S-a pus foc, pentru că erau foarte, foarte multe mobile care fuseseră luate de la saşii care au plecat. Brukenthalul (Muzeul Brukenthal – n.r.) nu mai avea unde să depoziteze şi le-a dat la Teatru. Multe din mobilele alea au ajuns la cei care erau în nomenclatură. Eu, ca tânăr plin de energie, m-am dus pe banii mei la Berlin – Berlinul de Est – şi am făcut prima structură din viaţa mea, „Renaşterea teatrului sibian”. Mircea Ivănescu mi-a făcut o scrisoare, pe care am transmis-o tuturor teatrelor germane. L-am sunat pe Emil Hurezeanu, care m-a ajutat şi am putut să trec din Berlinul de Est în Berlinul de Vest doar cu buletinul, nu aveam paşaport şi am făcut acea structură – „Renaşterea teatrului sibian”. Am adus tone şi tone de aparatură. În toată perioada aia am gândit ce pot eu să fac să se schimbe nu numai teatrul, ci felul de a organiza evenimente şi am gândit acest festival”, a povestit Chiriac, în interviul acordat Agerpres.

Citește și: 24 de turişti, surprinşi pe un traseu montan din Alba afectat de precipitaţiile abundente

În 1993, când Constantin Chiriac a fost numit directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Sibiu, a înfiinţat prima trupă de teatru – „Puck” – şi a organizat primul festival de teatru la Sibiu. „Am făcut trupe de teatru, de dans, de muzică, de folclor, acolo, la Casa de Cultură, şi am făcut şi un festival de teatru în 1993, unde am adus trupele studenţeşti şi câteva trupe de teatru, la prima ediţie din 1993, doar cu actori şi studenţi din România. La ediţia din 1993 au fost participanţi din trei ţări şi opt spectacole, fiind prima ediţie cu participare din afara României, când festivalul s-a numit Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Profesionist”, a rememorat Chiriac.

În prezent, FITS reprezintă un fenomen cultural şi o carte de vizită a Sibiului şi a ţării, potrivit lui Constantin Chiriac, dar şi miniştrilor Culturii din ultimii ani.

Agerpres se numără printre partenerii media ai FITS. La ediţia din acest an, Agenţia Naţională de Presă prezintă, la American Corner, la etajul al cincilea de la Biblioteca Judeţeană ASTRA, expoziţia „Miracolul iubirii”, o selecţie de fotografii emblematice din ultimii ani de festival.

Citește și: Stimularea producției de muniție în industria de apărare a UE: Consiliul European este pregătit pentru negocierile cu Parlamentul European

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Dragoș Dumitru – FITS / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...