Dacian Cioloș a anunțat luni demisia de la șefia USR în ședința Biroului Național al partidului, a declarat pentru G4Media Ionuț Moșteanu.
Informația a fost confirmată, pe grupurile interne ale USR deocamdată, chiar de către Dacian Cioloș.
„Buna colegi. Din motivele pe care am avut ocazia să le expun în partid în aceste ultime zile, în urma votului de azi din BN asupra Programului meu ca Președinte, am decis să-mi depun mandatul de președinte al USR.
Intenționez să rămân în continuare în partid și să susțin, ca membru, lucrurile care cred că ar trebui făcute. Vă multumesc pentru felul în care am lucrat impreună, vă urez mult succes și să ne vedem cu bine”, a scris Dacian Cioloș.
Programul de reforme, respins
Președintele partidului a luat decizia după ce Biroul Permanent i-a respins prin vot proiectul de președinte. Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi, va deveni președintele interimar al USR.
Citește și: Cioloș a demisionat din USR. De ce nu ar trebui să se bucure Barna
Dacian Cioloș a fost președinte USR timp de patru luni, după congresul din octombrie 2021.
Dacian Cioloș rămâne deocamdată membru al USR. I-a urat succes lui Cătălin Drulă la șefia partidului. Cioloș ar fi declarat în ședința BN că „simte că se erodează”.
Avertismentul lui Dacian Cioloș către Biroul Național al USR, că demisionează dacă nu îi vor fi aprobate reformele, ar fi enervat pe liderii useriști din tabără Barna, potrivit surselor PressHUB.
Dacian Cioloș a anunțat joi conducerea USR reunită în Biroul Național că propune un program de președinte ce conține mai multe schimbări radicale și a cerut un vot pentru programul său până luni.
Președintele Uniunii Salvați România ar fi avertizat că în cazul în care Biroul Național îi va respinge programul, va demisiona din funcția de președinte al partidului.
Actualul președinte al USR a propus, în programul său de reforme, pregătirea unui guvern alternativ („din umbră”) pentru anul 2024, program de guvernare, echipă de politici publice și o nouă abordare în comunicare, astfel încât până la alegeri partidul să fie recunoscut ca principala forță de opoziție capabilă să își asume și să exercite guvernarea.
Dacian Cioloș ar fi dorit deschiderea partidului către societate și mediul de afaceri.
„Îmi asum inițierea unor acțiuni care să ne aducă într-un contact structurat cu societatea civilă și cu mediul de afaceri, precum și revenirea <<în stradă>>, organizarea unor dezbateri naționale pentru reconectarea la nevoile cetățenilor.
Îmi asum constituirea unei comisii compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri, care până în luna aprilie 2022 să propună candidaturi alternative pentru portofolii guvernamentale, printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic.
Aceeași comisie va lucra în prealabil cu Departamentul intern de Politici Publice pentru a analiza, dezbate și finaliza o structură de guvern suplă și modernă, cu un număr minim de ministere”, a propus Dacian Cioloș.
Citește și:
Schimbările cerute de Cioloș, respinse de echipa Barna în ședința USR
Dacian Cioloș a anunțat că demisionează de la șefia USR dacă partidul îi respinge reformele
Cătălin Drulă, despre criza din USR: Mă uit șocat la ce am ajuns să ne facem
Ce se întâmplă cu USR. „Barna şi-ar freca mâinile de bucurie ca Cioloş să plece”
USR: S-a votat pentru difuzarea ședinței în care Cioloș a amenințat cu demisia