Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației

Data:

spot_img

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi seara că demisionează din funcție. Decizia sa vine după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit într-un articol pe PressOne că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar.

Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. În 2006, Sorin Cîmpeanu le-a semnat ca și cum ar fi fost ale lui

„Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar. Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă”, potrivit PressOne.

Citește și: Moțiune USR și Forța Dreptei împotriva ministrului Educației. REPER o susține

Penibila scuză a cursurilor moștenite

După apariția investigației, ministrul Educației a declarat că dezvăluirea despre plagiatul său este „o încercare de a bloca legile educației”. Apoi a încercat să se justifice cu o scrisoare a unui profesor de 92 de ani care a afirmat că i-a lăsat moștenire cursul incriminat.

Ioan Pleșa a susținut spune că a început colaborarea didactică cu Sorin Cîmpeanu la disciplina Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti în 1992, colaborare care a durat 15 ani.

După pensionare, a scris profesorul, a decis să-i lase moștenire lui Sorin Cîmpeanu catedra de „Îmbunătăţiri Funciare” și cursul acum incriminat.

„Am considerat oportun şi necesar ca domnul Cîmpeanu Sorin, devenit prin muncă proprie şi sub îndrumarea mea titularul disciplinei de Îmbunătăţiri Funciare, să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat împreună cu domnia sa vreme de 15 ani.

Am dorit astfel să se asigure buna continuitate a pregătirii studenţilor la o disciplină căreia i-am dedicat întreaga mea viaţă profesională şi fără de care nu se poate imagina o agricultură modernă”, transmite profesorul Ioan Pleșa.

După valul de ironii și proteste, ministrul demisionar al Educației a comparat instrucțiunile de la un aparat de cafea cu informațiile din cursul pe care și l-a însușit de la profesorul Pleșa, susținând că acesta nu are ISBN și nici drepturi de autor.

„Nu se pune problema renunțării nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Deci, dacă dumneavoastră vă cumpărați un automat de cafea nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile automatului de cafea.

Atunci când trebuie să le explici studentului cum funcționează o pompă trebuie date despre un anumit tip de pompe, un anumit fabricant, întâmplător în acel îndrumător, sunt fabricanți doar din România din fericire existau atunci, acum există mai puțin. Trebuie să le pui la dispoziție aceste lucruri care nu au drept de autor, neavând drept de autor nu se poate ceda drepturi de autor, sunt lucruri care trebuie să fie folosite”, a fost explicația lui Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Emilia Șercan, după ce ministrul Educației a încercat să respingă iar acuzațiile de plagiat: „Nu au ISBN, dar, ce să vezi, au preț”

Cel mai contestat ministru al Educației

Justificarea nu a ținut. Mai multe cadre universitare au amenințat că vor intra în grevă, de la 1 octombrie, dacă Sorin Cîmpeanu nu își dă demisia.

Decanul Facultății de Știinte Politice a Universității din București (FSPUB) a anunțat că va intra în grevă japoneză la începerea anului universitar, în semn de protest față de faptele de plagiat de care este acuzat Ministrul Educației. Un protest similar a anunțat și profesorul universitar Ciprian Mihali, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

O petiție online în care se solicită președintelui Iohannis să îl demită pe ministrul Educației și să retragă proiectele legii Educației a strâns 56.500 de semnături.

Proiectele legilor Educației au fost contestate de foarte multe cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, pentru că ar fi proteja plagiatorii și pentru că ar fi introdus modificări care ar fi deteriorat și mai mult sistemul de învățământ românesc.

Citește și:

Încă un tren al privatizării educației se apropie. Din sens opus. Pregătiți-vă pentru impact!

De ce tac profesorii?

Citește și: Legile educației ca vulnerabilitate națională

Citește și: Ambiguități și contradicții în legile educației


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ministerul Educației)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Horia Alexandrescu despre Călin Georgescu: „Mi l-au trimis aia de la SIE, au zis că e om serios” | Aktual24

Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu, le-ar fi spus colegilor...

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...