Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege, la Palatul St James din Londra

Data:

Ora 14:00 Regele Charles al III-lea a aprobat sâmbătă un ordin conform căruia ziua funeraliilor defunctei suverane Elisabeta a II-a va fi decretată sărbătoare legală în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Ora 13:54 Textul integral al declaraţiei regelui Charles al III-lea:

„Doamnelor şi domnilor, îmi revine datoria plină de tristeţe să vă anunţ moartea mult iubitei mele mame, Regina. Ştiu cât de multă compasiune aveţi pentru mine atât voi cât şi întregul popor – şi cred că pot să cred că şi întreaga lume – în urma acestei pierderi ireparabile pe care am suferit-o cu toţii.

Pentru mine este o mare consolare să ştiu că această compasiune exprimată de atât de mulţi oameni faţă de sora mea şi de fraţii mei şi că această afecţiune şi sprijin copleşitor vor fi extinse către întreaga noastră familie după această pierdere”, a declarat noul suveran britanic în debutul discursului său.

„Pentru întreaga noastră familie, precum şi pentru acest regat şi pentru familia extinsă de naţiuni din care facem parte, mama mea a oferit un exemplu de iubire pentru toată viaţa şi de serviciu public altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament.

Chiar şi acum când suntem în doliu, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această importantă moştenire şi de îndatoririle şi responsabilităţile serioase care, de acum, îmi revin mie”, a adăugat regele Charles al III-lea.

„Asumându-mi aceste responsabilităţi, mă voi strădui să urmez acest exemplu care mă inspiră pentru a susţine guvernul constituţional şi să aduc pace, armonie şi prosperitate pentru oamenii care trăiesc în aceste insule, în ţările din Commonwealth şi în teritoriile din lumea întreagă.

În acest scop, ştiu că voi fi susţinut prin afecţiunea şi loialitatea oamenilor al căror suveran am fost numit şi că în exercitarea acestor îndatoriri voi fi sfătuit de consiliul parlamentarilor aleşi de ei. În tot acest proces, sunt profund încurajat şi de sprijinul constant pe care mi-l oferă iubita mea soţie”, a mai spus noul suveran britanic.

„Profit de această ocazie pentru a confirma dorinţa şi intenţia mea de a continua tradiţia de încredinţare a veniturilor ereditare, inclusiv a Crown Estate, către Guvern în beneficiul nostru al tuturor, în schimbul Sovereign Grant, fondul care asigură realizarea îndatoririlor mele oficiale în calitate de şef al statului şi al naţiunii.

În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredinţată, căreia îi voi dedica tot restul vieţii mele, mă rog pentru a cere călăuzire şi ajutor din partea Dumnezeului Atotputernic”, a declarat regele Charles al III-lea în finalul discursului său de sâmbătă.

Ora 13:05 S-a citit proclamația de învestire a regelui și s-a intonat pentru prima oară „God Save the King”, după 70 de ani

Ora 12:48  S-a încheiat ceremonia de învestire a Regeleui Charles al III-lea. Acesta a fost proclamat oficial rege de către Consiliul de Ascensiune într-o ceremonie care va fi urmată de salve de tun şi de citirea proclamaţiei în Londra şi în principalele oraşe ale Regatului Unit – Edinburgh în Scoţia, Belfast în Irlanda de Nord şi Cardiff în Ţara Galilor.

Ora 12:37 Regele, într-o scurtă declarație: „Întreaga lume mă compătimește pentru pierderea ireparabilă pe care am suferit-o cu toții. Mama mea a fost un exemplu de iubire pe tot parcursul vieții și de serviciu dezinteresat. Domnia mamei mele a fost de neegalat în ce privește dedicarea și devotamentul ei. (…) Sunt profund conștient de această imensă moștenire și de gravele îndatoriri și responsabilități care îmi sunt transmise acum”, a spus Charles al III-lea. (G4 Media)

Citește și:

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a, 70 de ani de domnie. A fost martora decăderii Imperiului britanic, dar și element de stabilitate

Iohannis, mesaj de condoleanțe după moartea reginei Elisabeta a II-a: Românii sunt alături de poporul britanic şi de Familia Regală

Prima declarație a noului rege al Marii Britanii, Charles, după moartea Reginei Elisabeta

Regele Charles al III-lea este numele oficial al noului rege al Marii Britanii

Casa Regală a României: Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale și profunde surse de inspirație

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Ce se întâmplă în următoarele 10 zile

Originile din România ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related