PRESShub în 2022. Ce am făcut și cu ce bani

Data:

2022 a fost anul schimbărilor pentru PRESShub, cea mai răspândită rețea de presă locală din România. În ianuarie, la conducerea redacției de la București a venit un nou redactor șef, Răzvan Chiruță, jurnalist care a mai condus redacțiile România liberă și Newsweek România.

În 2022, numărul partenerilor PRESShub a crescut consistent. În prezent, 38 de publicații din țară fac parte din rețeaua noastră de colaboratori. Vezi aici lista completă a publicațiilor din rețeaua PRESShub.

De asemenea, numărul colaboratorilor permanenți ai redacției s-a mărit consistent. Brîndușei Armanca, lui Virgil Burlă și lui Valentin Zaschievici s-au alăturat Sidonia Bogdan, Camelia Badea, Ruxandra Hurezean și Ionela Doboș.

PRESShub a strâns în jurul său editorialiști și contributori redutabili, precum Sabina Fati, Felicia Mihali, Dana Cristescu, Ciprian Mihali, Ovidiu Nahoi, Alex Doboli, Ovidiu Maican.

Rețea inovatoare și independentă de presă, creată în 2018 de Freedom House România, PRESShub este o platformă de exprimare liberă a ziariștilor din presa centrală și locală, care a rămas fidelă intenției sale inițiale de a contribui la profesionalizarea comunității jurnalistice.

De unde am avut bani în 2022

Granturi internaționale:

  1. Comisia Europeană (programele DG Regio și „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”, în desfășurare până în 2024): 339.115 de euro;
  2. Free Press for Eastern Europe (Science+): 13.261 de euro;
  3. Parlamentul European (Eu în UE) – 18.000 de euro;
  4. Ambasada SUA/Departamentul de Stat al SUA (Facts not Fake) – 19.000 de euro.

Sponsorizări și donații

  1. Ambasada Germaniei – 1.500 de euro;
  2. Sponsorizări de la societăți comerciale – 20.000 de euro.

Alte venituri

  1. Advertoriale – 6.000 de euro.

Ce am făcut cu banii

Finanțările din granturi internaționale obținute de PRESShub în 2022 au susținut activitatea jurnaliștilor care activează în rețeaua noastră, dar și în publicații partenere precum Hotnews, G4Media, Euractiv, Ziarul de Iași, Bihoreanul, Viața liberă, Atlátszó Erdely, Monitorul de Cluj, Argeșul Online, Săptămâna online, Reporter de Iași.

Peste 50 de jurnaliști români din presa centrală și locală au participat în 2022 la proiectele și seminariile organizate de către PRESShub, cu articole care respectă principiile profesionale și deontologice ale jurnalismului.

În 2022, a continuat proiectul privind combaterea dezinformării și a fake-news, Radicalizare (Facts not Fake). De asemenea, jurnaliștii colaboratori au realizat investigații și analize despre problema traficului de persoane, în condițiile în care România este în continuare pe locul I în UE ca țară sursă, în cadrul proiectului Stop AT.

PRESShub a abordat pe larg războiul din Ucraina, sub toate aspectele sale: despre drama refugiaților și cum au fost tratați aceștia în România (VIDEO serie specială | Ucraina, războiul sfârșitului unei lumi, Cum și cine fură banii alocați de România pentru refugiații ucraineni), despre implicațiile la nivel de politică externă, despre schimbările la nivelul UE, NATO și România (România nu susține Ucraina. Este împinsă de NATO. Și Washingtonul se miră).

Freedome House România a organizat, în perioada 4-8 iulie, Școala de Vară de la Memorialul Sighet Festival of unSettled Ideas. Școala de Vară de la Memorialul Sighet a fost parte a proiectului FUSI –  Festival of unSettled Ideas, un proiect co-finanţat de Uniunea Europeană prin programul Europa pentru Cetăţeni.

Despre ce s-a întâmplat la Sighetul Marmației, poți citi în articolele Memorie pe timp de război. Când victimele încep să vorbească și Plimbare prin orașul unde se prinde harta în cui. Cum a străbătut Sighetu Marmației 30 de ani de libertate.

Printre cele mai citite articole din PRESShub în 2022, s-au numărat:

EXCLUSIV Ambasadorul României în SUA s-a mutat în fosta reședință de lux a diplomației iraniene la Washington. Chiria, 21.000 de dolari pe lună – Ambasadorul României în SUA și-a mutat reședința într-o clădire de lux din Washington. Imobilul cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină, amplasat pe o proprietate de peste 2000 de metri pătrați* pe celebrul Embassy Row, are o istorie spectaculoasă.

EXCLUSIV Ultimul parlamentar la școala doctorală a SRI, la un pas de a doua exmatriculare. El crede ca NATO funcționează ca un serviciu secret – Deputatul liberal Mugurel Cozmanciuc, achitat recent într-un dosar de corupție, este ultimul parlamentar român rămas doctorand la școala doctorală a Academiei Naționale de Informație, structura de învățământ a SRI. După 4 luni de la publicarea articolului în PRESShub, Mugurel Cozmanciuc a fost exmatriculat.

DEZVĂLUIRE. Cum m-am îndrăgostit de un „pește” sau preludiul unei nenorociri – povestea unei adolescente care a avut de a face cu un loverboy, un personaj care acționează din ce în ce mai des în zilele noastre pentru a determina tinerele fete să practice prostituția, „din iubire” și „pentru familie”.

OPINIE. Impresii din secuime. O lume bună, într-un stat eșuat – „Am petrecut de curând câteva zile în Harghita și Covasna și am redescoperit, după mulți ani, o regiune minunată. O regiune de o frumusețe aparte, comparabilă cu Maramureșul sau Bucovina, în care contrastele între o natură generoasă și o dezvoltare economică precară sunt cât se poate de vizibile.”

VIDEO. Testul de virginitate, un abuz pe care România îl menține prin legislație – Cabinetele de medicină legală și cele de ginecologie din România au eliberat numai în anul 2021 peste 1.000 de certificate care atestă virginitatea a tot atâtor fete și femei. Cea mai mică persoană care a fost supusă acestui test are 1 ani și 10 luni. Eliminarea acestui „abuz ginecologic” depinde doar de Ministerul Sănătății.

ANALIZĂ. Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi în contextul invaziei ruse din Ucraina – Pe 31 martie, portalul de știri vestidinrusia.ro afiliat rețelei de propagandă pro-Kremlin a preluat un comunicat al Ministerului rus al Apărării despre descoperirea, chipurile, unei „rețele de laboratoare” americane care desfășoară „activitate militar-biologică secretă” în Ucraina, gestionate de companii care ar fi avut legătură cu Hunter Biden, fiul președintelui american.

INVESTIGAȚIE. Centru-fantomă pentru recuperarea femeilor traficate – Un proiect vehiculat de cel puțin șapte ani în spațiul public promitea inițierea unui centru de protecție și recuperare a victimelor traficului de persoane în județul Timiș. Banii au venit constant și generos către Asociația WorldTeach România, condusă de Beniamin Lup, însă proiectul Butterfly Sanctuary a devenit un secret bine păzit de organizația românească, și de Uncaged, organizația finanțatoare din SUA, condusă de Kim Grosshans Westfall. La mijloc sunt cifre neverosimile și bani mulți.

Seria de analize a echipei Integritate pe bune – portretele membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, cu legăturile lor politice, problemele din CV-uri și petele din trecutul personal și profesional.

REPORTAJ. Rupi Gabor salvează copii, după ce a fost traficat și el la 18 ani – Acum aproape șapte ani, Rupi Gabor (31 de ani) s-a întors în România. Avea două variante: să-și deschidă o cafenea cu tipic spaniol, țara în care și-a găsit liniștea, sau să lupte ca alți copii care au crescut în sistemul de protecție să nu treacă prin ce a trecut el: „Să dorm sub cerul liber, să fiu traficat de toți cretinii, să nu fiu ajutat, să mi se închidă uși. Să ajut și să militez pentru toți cei care vin în urma mea”.

INTERVIU. Scriitoarea Rana Soleimani, despre protestul femeilor din Iran: Școlile și universitățile au devenit un abator – PRESShub a discutat cu scriitoarea iraniană Rana Soleimani despre condițiile grele de trai pentru femeile din Iran, despre una dintre cele mai dure societăți patriarhale și despre șansele ca regimul islamic să cadă.

Nu am evitat nici subiectele importante ale anului, pe care alte publicații mici și mari s-au făcut că nu le văd.
Am scris despre plagiatele lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode, despre controversatele proiecte de legi ale siguranței naționale, despre contestatele proiecte de legi ale educației sau despre finanțarea presei din surse politice.

Ce vom face în 2023

Combaterea dezinformării, a manipulării prin presă și rețele de socializare, combaterea propagandei, a xenofobiei, antisemitismului și extremismului politic reprezintă principalele preocupări ale PRESShub în anul 2023.

Urmează să desfășurăm împreună cu alte publicații independente din România un proiect pe temele menționate anterior în cadrul programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”

De asemenea, considerăm că presa din România are nevoie de o legătură mai puternică cu românii din diaspora. Prin urmare, vom continua un demers început în 2021, Connecto, prin care să prezentăm atât problemele cu care se confruntă românii care au plecat, cât și reușitele lor.

Uniunea Europeană și rolul României în UE reprezintă teme importante în contextul agresiunii rusești. Românii trebuie să știe cât mai mult din ceea ce se decide la nivelul UE. Prin urmare, vom publica articole despre activitatea Comisiei Europene, a Parlamentului European și a altor instituții europene.

În fine, vom realiza și publica investigații din județele României, căci acest important gen jurnalistic este aproape abandonat în prea multe publicații locale.

Dacă v-am convins că facem cu adevărat presă de calitate, ne puteți susține activitatea donând. Aflați cum cu un click pe imaginea de mai jos.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad: alegeri de rector în 2 tururi

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care permite...

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul ucrainean se prăbușește

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul...

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac, șefa...

Înșelăciune prin metoda „spoofing”

Înșelăciune prin metoda „spoofing”, anchetată de Poliția Română, care...